Ebba Busch tog en fika i Uppsala när en kvinna fotade henne.
Ebba Busch tog en fika i Uppsala när en kvinna fotade henne. - Foto: Jonas Ekströmer/Claudio Bresciani/TT

Kvinna tog fikabild på Ebba Busch och jagades av Säpo

Det var när en Uppsalabo tog ett foto på Ebba Busch mitt i fikat som det enligt henne uppstod en hotfull situation. Kvinnan menar att hon blev jagad av Säpo.


Alla är vi mer eller mindre nyfikna på våra politiker och desto mer intressant blir det när vi stöter på dem ute på stan en helt vanlig dag. Men det är inte alla gånger som det uppskattas att komma allt för nära våra politiker, vilket en Uppsalabo fick erfara i helgen.

Det var när Energi- och näringsminister och vice statsminister Ebba Busch var i staden och fikade tillsammans med sina barn som hennes närvaro pockade på en kvinnas uppmärksamhet. Kvinnan bestämde sig för att ta ett snabbt foto på politikern, vilket UNT var först att skriva om.

Tanken med bilden menar kvinnan var att hon skulle skicka iväg bilden till sina kompisar som en rolig grej. Hon uppger också att hon var noga med att Ebba Buschs barns ansikten inte syntes i bild.

Säpovakt jagade kvinnan: "Radera bilden"

Kvinnan uppger att hon efter att hon fotat Ebba Busch blev ikappsprungen av KD-ledarens Säpovakt. Han ska ha visat upp sin legitimation samt dragit jackan åt sidan så att tjänstevapnet syntes enligt kvinnan, som säger att hon blev rädd och tänkte på polisvåldet i USA mot svarta.

– Jag berättade att jag är jurist, att jag vet vad jag får göra. Han sa att då borde jag veta bättre. Hade inte jag sagt att jag är jurist tvivlar jag inte på att han tvingat mig radera bilden, säger kvinnan till UNT.

Fredrik Hultgren Friberg, säkerhetspolisens presskommunikatör, säger att de aldrig går in på frågor som är kopplade till arbetet runt skyddspersoner, skriver Expressen.

– Vad jag kan säga är att självklart följer Säkerhetspolisens personal de lagar och regler som finns, även kopplat till vårt personskydd.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

2 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

3 timmar sedan
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.