Känner du igen dig i att din tonåring aldrig lyssnar på dig? Nu vet forskningen varför!
Känner du igen dig i att din tonåring aldrig lyssnar på dig? Nu vet forskningen varför! - Foto: Unsplash

Forskning visar: Därför lyssnar inte din tonåring på dig

Känner du igen dig i det ständiga tjatet med din tonåring, som aldrig verkar vilja lyssna på dig? Enligt en studie kan det faktiskt, tro det eller ej, vara någonting positivt!


De flesta föräldrar kan känna igen sig i att det ibland känns som att prata med en vägg när man försöker få sin tonårings uppmärksamhet. Det är inte det lättaste.

Men du kan faktiskt trösta dig med att det är någonting helt naturligt, då den selektiva hörseln under tonåren enligt en studie är någonting positivt.

Därför lyssnar inte din tonåring på dig

Dessvärre drabbas till störst del mammor av den till synes arroganta ignoransen. Men din tonåring kan faktiskt inte hjälpa det.

Studien visar att hjärnan, vid 13 års ålder, allt mindre reagerar på sin mammas röst och desto mer på okända röster.

Enligt forskarna är detta till för att driva barnen längre ifrån sina föräldrar, för att så småningom fly sitt bo och påbörja sitt egna liv.

En av psykiatrikerna bakom studien, Daniel Abrams, menar att tonåringar undermedvetet vet om att de bör lyssna på nya röster mer än sin mamma, liksom spädbarn som vet att de istället ska lyssna på sin mammas röst.

Okända röster viktigare för tonåringen

Under studien fick tonåringar mellan 13 och 16,5 år gamla lyssna på sina mammors inspelade röster, där mammorna fick i uppdrag att säga tre helt meningslösa ord.

Sedan fick försökspersonerna lyssna på exakt samma ord, inspelade av två främmande kvinnor. Detta gjordes för att ta reda på vad som försiggår i hjärnorna hos tonåringarna.

Din tonåring kan faktiskt inte hjälpa det. Bildkälla: Unsplash

Tonåringarna fick sedan lyssna på inspelningarna flera gånger i osystematisk ordning, i samband med ljud från diskmaskiner och dammsugare.

Det skulle visa sig att rösterna satte fart på fler områden i hjärnan hos tonåringarna än hos barn under tolv år.

Inspelningarna gav bland annat aktivitet hos ett område vid namn "superior temporal sulcus", som ansvarar över att filtrera fram viktiga ljud, men området kallat "gördelvindlingen" gick också igång."Gördelvindlingen" har att göra med vår sociala intelligens.

Därför lyssnar tonåringar mer på okända personer

Vad som stack ut i resultaten var det faktum att hjärnans belöningscentrum och prefrontala cortex, som behandlar social information, lös upp mycket mer när tonåringarna fick höra de okända rösterna.

Det har att göra med en mognadsprocess, menar forskarna.

– Förr eller senare blir ett barn oberoende och det måste stödas av en biologisk förändring, säger Vinod Menon, huvudförfattaren bakom studien och professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Stanford University.

Menon menar att detta är bevis på en viktig förändring hos tonåringar som fungerar för att hjälpa dem ut i världen och bort från sina föräldrars trygga famn.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glatt på Asienbörserna

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.