Tandhygienist svarar Nyheter24 när det är dags att byta tandborste
Tandhygienist svarar Nyheter24 när det är dags att byta tandborste - Foto: Privat/Pexels

Tandhygienisten svarar – så ofta ska du faktiskt byta tandborste

Nyheter24 intervjuar en tandhygienist som svarar på de vanligaste frågorna om din tandborste. Hur ofta måste man byta tandborste och vad händer egentligen om man inte gör det?


Att ha en ren mun med friska tänder är något många strävar efter. Men finns det någon regel för hur länge man kan använda samma tandborste och andra rekommendationer som är bra att följa, för att få en god munhälsa?

Nyheter24 intervjuar en tandhygienist som svarar på de vanligaste frågorna om din tandborste. Hur ofta måste man byta och vad händer egentligen om man inte gör det?

Hur ofta måste man byta tandborste?

Tandhygienisten skulle rekommendera att man minst byter tandborste en gång i kvartalet. Men en bra måttstock kan också vara att kika på hur tandborsten ser ut. Börjar tandborstens strån böjda eller spretiga – då är det dags att byte.

– Det är topparna på borsten som gör rent och när de börjar slitas ut är det dags att byta tandborste, säger  tandhygienisten Fridha Okoth Carlén.

Måste man byta tandborste efter man varit sjuk?

– Jag skulle rekommendera att man byter sin tandborste efter en infektion, som till exempel magsjuka eller halsfluss. Men det finns inte några riktlinjer som säger att man måste byta tandborste efter sjukdom, säger tandhygienisten Fridha Okoth Carlén.

Fridha rekommenderar att man följer de råd man får från sin egen tandhygienist och borstar tänderna två gånger om dagen. Gör man det kommer det bidra till en god munhälsa och minska risken för tandsjukdomar som karies och tandlossning, säger tandhygienisten till Nyheter24. 

Bortstar man inte tänderna efter tandhygienisters rekommendationer kan det bidra till sämre munhälsa och ökad risk för tandsjukdomar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!