Nu får anställda på fikakedjan Espresso House löneförhöjning.
Nu får anställda på fikakedjan Espresso House löneförhöjning. - Foto: Caisa Rasmussen/TT/Orlin Wagner/AP

Efter kritiken mot Espresso House – fikajätten höjer lönen med 10 kronor

Espresso House kritiserades 2019 efter en granskning av Aftonbladet. I början av 2023 vittnade anställda om fortsatta missförhållanden på arbetsplatsen. Nu får personalen 10 kronor i löneförhöjning – men inte på grund av kritiken.


I slutet av 2019 granskade Aftonbladet kaféjätten Espresso House. Då kunde tidningen rapportera om allvarliga missförhållanden i form av exempelvis orimlig arbetsbelastning och oavlönad övertid. 

I januari 2023 kom nya vittnesmål om fortsatta missförhållanden, vilket Nyheter24 tidigare skrivit om. Då trädde 20-åriga Sabina fram som under sin sista arbetsdag, skrev följande på företagets intränat:

"...att blöda näsblod varje dag, inte få sjukskriva sig för att jag ’låter tillräckligt levande’ och att uppleva mobbning av högre uppsatta."

Till Aftonbladet sade då koncernchefen Anssi Thureson att man vidtagit åtgärder under de senaste åren.

– Målet är att alla våra anställda ska trivas. Vi jobbar väldigt hårt för att det ska bli så.

Espresso House vd kommenterar löneförhöjningen

Nu uppger kedjan att de höjer lönen för alla anställda med 10 kronor mer i timlön. Till tidningen Chef uppger Anssi Thureson att lönehöjningen inte kommer som ett svar på kritiken. Enligt vd:n höjer man lönerna eftersom de vill investera i medarbetarna.

Löneförhöjningen motsvarar en procentuell höjning på mellan sex och tio procent, beroende på de olika lönenivåerna. Till tidningen uppger Anssi Thuresson att många anställda gläds över löneförhöjningen, vilket beskrivs som en "massiv investering" som kostar 81 miljoner kronor.

"Vi har en professionell Facebook-grupp för alla våra anställda och jag tror att vi fått mer än 100 tack-meddelanden och glada tillrop. Det verkar som våra medarbetare verkligen känner sig sedda och bekräftade", säger Anssi Thureson till Chef.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!