Noll sexlust? Då ska du tänka så här för att "komma" tillbaka igen.
Noll sexlust? Då ska du tänka så här för att "komma" tillbaka igen. - Foto: Pixabay

Låg sexlust? Det beror det på – och så får du tillbaka den: "Väck nyfikenheten"

Sexlusten varierar genom livet och det finns inget facit på hur sexlusten ska se ut för just dig – men det finns knep för att få tillbaka gnistan igen. Här listar Nyheter24 med hjälp av sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn hur du "kommer" tillbaka igen.


Är du rädd för att du inte har någon sexlust? Det är vanligare än vad man tror och påverkar många kvinnor och män någon gång i livet. 

I de allra flesta fall är det ingen fara. Oftast beror minskad sexlust, vare sig du är i en relation eller inte, på stress eller att det finns problem i relationen.

Men ibland kan det även vara ett tecken på en underliggande sjukdom, till exempel problem med sköldkörteln. Det är däremot viktigt att komma ihåg, att vi alla har olika hög sexlust till att börja med .Faktum är att det inte finns något som heter "normal" sexdrift.

Här kan du läsa mer om hur du som kvinna kommer igång med onanin.

Utvecklas sexuellt tillsammans med nyfikenhet

Ibland kan man behöva ny inspiration för att saker går i samma gamla hjulspår. Att ändra matvanor, börja med en ny träningsform eller annat dylikt i vardagen kan vara lätt att hitta gnistan till. Men när det kommer till sex och lust – hur lätt är det egentligen?

Du kanske bara är nyfiken och vill testa nya saker, sexlusten kanske inte är lika stark som tidigare eller så finns inte sexlusten där alls.

– Man får inse att sexlusten går upp och ner och det är inget konstigt. Det är däremot viktigt att man fortsätter arbeta med sin kärlek gentemot sig själv och andra, säger Erika Alsborn, sex- och förlossningscoach, till Nyheter24.

Erika Alsborn poängterar att man kan hitta tillbaka till varandra samt sin sexlust genom rätt kommunikation och nyfikenhet – våga testa nytt. Har man till exempel alltid sex på samma sätt kan kroppen tröttna och det finns en hel kropp att använda och utforska tillsammans.

– Då kanske man kan utvecklas sexuellt tillsammans om båda tycker att det är ett problem att lusten minskad. Prova lite nytt, upptäck lite och fortsätta vara nyfikna på varandra. Man kan bland annat testa på sådant man vanligtvis inte brukar göra i en månad. 

Lista: Så kan du få tillbaka sexlusten i förhållandet

1. Ta inte sexlivet och lusten för givet. Som mycket annat i livet är intimitet något man bör jobba på. Försök att se dina och din partners behov och var inkännande och dela med er, kommunicera och hitta vad som passar just er.

2. Testa på något nytt. Det är bra att bygga vidare på det som fungerar för er men försök att ta intryck utifrån och våga vara nyfiken och fråga efter det du fantiserar på.

3. Skapa en ny upplevelse med din partner. Det kan vara allt från att ni testar en vibrator för dig och din partner sensuella oljor eller glidmedel. 

4. Acceptera din olust och stressa inte fram något. Din olust betyder inte per automatik att det är något fel. Det är ett tecken på att du just nu är upptagen med något annat – och utforska det först.

5. Tillbringa mer tid med din kropp och känn efter vad som känns bäst.

Här kan du läsa mer om årets eggande sextrender för inspiration. 

sex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.