Markus Lindblad berättar var man inte ska förvara snus och vad som kan hända om man ändå gör det.
Markus Lindblad berättar var man inte ska förvara snus och vad som kan hända om man ändå gör det. - Foto: Pressbild/Janerik Henriksson/TT

Här bör du absolut inte förvara ditt snus – smaken påverkas

Nyheter24 har pratat med Markus Lindblad som är kommunikationschef på Nettotobak om var man bör förvara sitt snus och var man absolut inte bör förvara sitt snus...


Enligt Folkhälsomyndigheten uppgav 20 procent av alla män att de snusade varje dag år 2022, och sju procent kvinnor gjorde detsamma. Bland kvinnor i åldern 16 till 29 år har det dagliga snusanvändandet dock ökat från tre procent år 2018, till 12 procent år 2022.

Snus är onekligen vanligt och något som många ägnar sig åt. Men var ska man egentligen förvara sitt snus, finns det något rätt eller fel?

Nyheter24  frågar Markus Lindblad som är kommunikationschef på Nettotobak var man bör förvara sitt snus och om det finns något ställe man absolut inte bör förvara sitt snus.

Var ska man förvara sitt snus?

– Att ha snuset i ett svalt skafferi eller i kylskåpet gör att snuset bibehåller sin fuktighet och hållbarheten förlängs. Detta gäller framför allt tobakssnus, säger Markus Lindblad till Nyheter24 och fortsätter:

– Nikotinportioner, eller så kallat vitt snus, kan absolut också förvaras i kylskåp men då har förvaringen inte samma effekt på hållbarheten, som ju redan är mycket längre när det gäller vitt snus.

Den optimala temperaturen i kylskåpet är fyra till åtta grader. Men snuset går också att frysa, vilket kan vara ekonomiskt om man köper mycket på en gång och vill förlänga snusets hållbarhet, menar Markus.

Var ska man inte förvara sitt snus?

– Man ska inte förvara snuset i en rumstemperatur över 25 grader. Men det viktigaste är att hålla locket stängt, så att snuset inte torkar ut. När snuset torkar så påverkas smaken och snusets pH-värde, säger Markus till Nyheter24.

Om snuset skulle torkat går det att återfukta det med en blomspruta och sedan låta det stå över natten. Då kan smaken komma tillbaka igen, som annars försvinner när snuset torkar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.