Kan det här bli en ny trend på svenska kyrkogårdar?
Kan det här bli en ny trend på svenska kyrkogårdar? - Foto: Pontus Lundahl/TT/Jessica Gow/TT

Här införs QR-koder på gravstenar – visar bilder och information om den avlidne

En kyrkogård rymmer många minnen. Här vilar personer med intressanta levnadsöden, men som få vet om. Nu satsar en kyrkogård i Sverige på att ge döden ett efterliv – på nätet.


Det är inte mycket som får plats på en gravsten. Namn, årtal och några ord. För en förbipasserande säger det inte så mycket om personen som ligger begravd.

I ett nytt projekt i Kungshamn har man däremot testat att sätta QR-koder vid gravstenar. Detta för att förbipasserande ska kunna ta reda på mer om personen som ligger begravd och dess livshistoria.

"Mänskligheten skulle bli väldigt fattigt på kulturhistoria"

I en intervju med TV4:s Efter fem berättar Jan Bäck, kyrkogårdschef i Kungshamn, om det nya initiativet och hur folk reagerat:

– Det har tagits emot bra, vi har inte hållit på så länge nu. Vi har sju QR-koder ute i dag på två kyrkogårdar. Men det har gjorts kyrkogårdsvandringar i många år, det gör vi på sommartid och det är väldigt populärt. Problemet är väl det att vi vill att folk ska kunna ta del av historier hela året.

Till Nyheter24 berättar Jan Bäck att de fått en del personhistorier från anhöriga, och några har de hört om själva samt samstämt med gravrättsinnehavaren. Trots att flera ser positivt på initiativet berättar han även att det råder tudelade meningar:

– Jag har fått ett mail där avsändaren inte kunde förstå hur vi kunde lägga ut historier där den det handlar om inte kan försvara sig. Jag svarade att mänskligheten skulle bli väldigt fattiga på kulturhistoria om vi inte kunde publicera något om avlidna.

Så får du reda på mer om den begravde

Tjänsten byggs runt en QR-kod, en kvadratisk streckkod som kan läsas av en smart telefon eller din surfplatta, likt de som ofta finns på till exempel biljetter eller vissa kvitton. Koden sätts på en bricka som fästs på gravstenen.

För att få reda på mer om personen som blivit förd till den sista vilan skannar man koden med mobilen och länkas till exempelvis en minnessida eller ett fotocollage.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.