Rörelsen på GotlaFilip Sjöström är en av grundaren till Frihetsrörelsen.nd och Filip Sjöström under en manifestation i Stockholm 2021.
Filip Sjöström är en av grundaren till Frihetsrörelsen. - Foto: Henrik Montgomery/TT/Skärmbild/SVT

Kontroversiella Frihetsrörelsen vill bevara Sveriges säkerhet: "Hjärntvätta folket"

Rörelsen är en svensk dokumentärserie från 2023 där tittarna får ta del av en stor grupp personer som fick medvind genom pandemin. I samhället ökade däremot polariseringen och kritiska röster om att rörelsen i själva verket är konspirationsteoretiker.


I SVT:s nya dokumentär "Rörelsen" har etnologen Kalle Ström följt Frihetsrörelsen i två års tid. Rörelsen låg bakom flera av de stora restriktionsprotesterna under pandemin 2021.

De samlade till flera större demonstrationer. Många av sammankomsterna bröt mot de tillfälliga svenska lagarna för att begränsa folksamlingar i syfte att hålla ned smittspridningen av covid-19.

"Inga restriktioner – göra precis som man vill"

I dokumentären får tittare bland annat se hur gruppen organiserar en egen säkerhetsstyrka som ska kunna göra motstånd mot polisen.

Rörelsen ses även rekrytera medlemmar på Tofta Beach i Visby, Gotland, och på Kallis med orden: "Inga restriktioner, man får göra precis som man vill", vilket en av rörelsens grundare Max Winter säger.

– Vi har rätt att samla människor, dansa, spela musik, leva fritt. Vi anser att vi har rätt att sälja alkohol och rätt till en massa saker som kanske inte polisen anser att vi har rätt till, säger Filip Sjöström i den första av dokumentärens två delar.

Parallellt med festplanerna rustar Frihetsrörelsen även för kamp genom organisationen Freedom defence Sweden, som är deras egen säkerhetsstyrka, med uppdrag att "beskydda och säkerställa säkerheten". 

Filip Sjöström: "Stor korruption i samhället"

Kalle Ström som skildrar rörelsen inifrån berättar i dokumentären att de personer han träffade är kärleksfulla och inbjudande människor med en "annorlunda inställning till livet". Han berättar även att gruppen i sig var harmlös men att språkbruket från gruppens ledare fick honom att tänka "var ska det här sluta".

– De vill förändra samhället i grunden, frågan är till vad och med vilka medel? säger Kalle Ström i dokumentären.

När Kalle Ström frågar Filip Sjöström, en av grundarna av Frihetsrörelsen, om vad som förenar utövarna svarar han att det finns "en stor korruption i samhället och en maktelit som inte vill oss väl".

I en av de mest uppmärksammade demonstrationerna i Stockholm, Frihetsmarschen, säger flera deltagare att det är "lögnerna i landet som ska uppenbaras" och att det är de som "ska avslöja makterna som försöker styra folket åt fel håll och hjärntvättar folket".

– Jag tror vi kommer se tillbaka på den här tiden om många, många år och se att "wow" vilka hjältar som stod upp, som visade mod och offrade allt för sin egen frihet men också för alla andra människors frihet, säger Filip Sjöström i dokumentären.

Filip Sjöström och t.h. Max Winter som blev kända i Sverige för att leda Frihetsrörelsen under coronapandemin. Foto: Skärmbild/SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.