Camilla åt svenskt lakrits och höll på att dö.
Camilla åt svenskt lakrits och höll på att dö. - Foto: Pixabay/Jessica Gow/TT

Camilla åt svenskt lakrits – höll på att dö: "Hjärtat slog och slog"

Är lakrits en av dina favoriter har du säkert hört att det kan vara skadligt att äta för mycket lakrits under en längre tid. Det fick nämligen norskan Camilla Austad uppleva – som hävdar att godiset höll på att kosta henne livet.


Lakrits är för många det "svarta guldet" men också potentiellt livsfarligt i stora mängder. Med ett ökat intresse för konsumtion av lakrits ökar även risken för lakritsinducerade biverkningar i populationen. 

I en nyligen gjord studie från Danmark har man undersökt hur lite glycyrrhizinsyra, ett naturligt sötningsmedel som finns i lakritsrot, som behövs innan intaget överstiger EU:s dagliga rekommendation. 

Det förvånade forskarna som undersökte totalt 219 lakritsprodukter på den danska marknaden, vilket norska Dagbladet rapporterar om.

Enligt studien är glycyrrhizinsyra ofarlig i små mängder, men kan vara direkt hälsofarlig om den konsumeras i stora mängder.

Camilla Austad: "Skakade och min syn var suddig"

En som alltid älskat lakrits och ätit det regelbundet i hela sitt liv är Camilla Austad, 37, från norska Sandefjord. Men godiset som vanligtvis var en guldkant i vardagen för Camilla, höll på att kosta henne livet, skriver Dagbladet.

En lördag i början av januari åt hon en näve lakritskulor, runt 15-20 stycken, gissar hon. Hon åt även fyra lakritspipor som hennes sambo hade köpt i Sverige.

– Jag har hört att det kan vara farligt och att man ska vara försiktig, men jag har tänkt att det blir bra så länge jag bara äter det på helgerna, säger Camilla Austad till tidningen.

Mitt i natten vaknade hon med kraftig hjärtklappning och kallsvettning. Hennes första tanke var att hon hade feber. Austad gick ut i kylan i hopp om att det skulle lugna ner henne.

– Jag skakade och skakade och min syn var suddig. Nu kommer jag dö, berättar Camilla Austad att hon tänkte i den turbulenta stunden till tidningen.

Var en nära döden-upplevelse

Typiska symtom på "lakritsförgiftning" kan vara högt blodtryck, hjärtklappning, elektrolytrubbningar, svullnad, utmattning, yrsel och allmänt dålig form. Det är inte utrett att det var detta Austad kämpade med.

Camilla Austad är säker på att skräckupplevelsen beror på lakritsen, även om det inte kan sägas säkert. Till tidningen berättar Austad att hon är säker på att det inte var någon matförgiftning, då hon ska ha ätit likadant som resten av sin familj under hela dagen.

– Det var en fruktansvärd upplevelse. Hjärtat slog och slog. Det var en riktig nära döden-upplevelse. Jag är heller aldrig sjuk, och har inte haft influensa eller smittsam sjukdom på nästan tjugo år. Jag tror att lakritspiporna triggade igång det, för det är väldigt ren lakrits. Jag brukar inte äta det.

Vill se bättre märkning av lakritsprodukter

Hon har inte varit i kontakt med någon läkare efter händelsen och menar att hon aldrig mer kommer äta lakrits.

Nu vill Camilla Austad se en märkning av produkter av lakritsprodukter även i Norge, vilket krävs i Danmark. EU-lagstiftningen säger att produkter som innehåller mer än fyra gram glycyrrhizinsyra per kilo ska ha en varning på förpackningen.

Så mycket glycyrrhizinsyra får du i dig dagligen

Enligt Livsmedelverket kan det vara skadligt att äta mycket lakrits under en längre tid. Saltbalansen i kroppen kan rubbas och man få ödem, en ansamling av vätska i kroppen. Man kan även få högt blodtryck, huvudvärk och hjärtproblem.

I de nordiska länderna är uppskattningen att man i genomsnitt får i sig cirka 6–15 milligram glycyrrhizinsyra per person och dag. Känsligheten för lakrits varierar mycket från person till person. Personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar samt gravida är möjliga riskgrupper.

Källa: Livsmedelverket

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!