Så här känner butikskontrollanten igen en snattare.
Så här känner butikskontrollanten igen en snattare. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Peter Lydén/TT

Detaljen som avslöjar snattaren enligt butikskontrollanten

Att dryga ut kassan genom att snatta är fel och straffskalan för snatteri sträcker sig från böter till fängelse i högst sex månader. En som kan avslöja en snattare är butikskontrollanten som lätt ser igenom tjuvens mönster.


I en intervju med Aftonbladet avslöjar en butikskontrollant vad för mönster som avslöjar en snattare. Den tillfrågade kontrollanten har varit verksam sedan 90-talet.

Kontrollanten berättar att det är av stor vikt att man smälter in bland kunderna. Samtidigt ska man tåla lite "handgemäng", därav åker inte de finaste kläderna på inför arbetspasset.

En butikskontrollant har rätt att bära handfängsel och batong. Kontrollanten berättar till tidningen att han bär skyddsväst och att det är ett krav från arbetsgivaren.

– I början hade jag ingenting av detta. Men hot om våld har blivit vanligare med åren, och nivån på hur man uttrycker sig har blivit mer aggressiv än när jag började. Då förekom knappt någonting. Men regelrätt våld är fortfarande ganska ovanligt. Men det händer. Att man blir bespottad eller biten, säger han till Aftonbladet.

Butikerna som är särskilt utsatta för stölder

Kontrollanten berättar att en dag för honom och hans kollegor innebär att cirkulera kring olika förutbestämda platser. Många gånger upptäcker de personer som stulit eller är på väg att stjäla, men vid vissa fall larmar butikerna direkt.

Stölder är vanligt förekommande ute i handeln men särskilt utsatta är stora klädkedjor, detaljhandels- och elektronikbutiker samt mataffärer. Kontrollanten berättar att en stöld är oftast sig likt, vilket går ut på att urskilja allt som urskiljer sig från mängden.

Typiska mönsterbeteenden för snattare

För att upptäcka avvikande beteenden eller när det väl är en pågående stöld krävs flera års erfarenhet. En grundregel för att upptäcka ett misstänkt beteende är att lära sig särskilda mönster.

– Det kan ta en månad innan du som ny butikskontrollant ser och griper någon själv. Men när det väl leder till ett gripande då har du sett ett mönster så varje gång du ser en annan person som gör likadant så lär du dig och efter ett år eller två så har du lärt dig massor av mönster.  

Den typiska snattaren finns inte enligt kontrollanten, men däremot de typiska mönsterbeteendena. Det innebär i praktiken att det kan vara vem som helst, i alla åldrar och samhällsklasser.

– Den finns inte. Dock finns de typiska mönsterbeteendena, men inte personer. Det kan vara allt och alla. Det är i alla åldrar och samhällsklasser. Det kan handla om behov, eller kleptomani men också bara om spänningen. Även stamkunder stjäl. Jag kollar därför på alla personer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!