Över en miljon katter saknas i Jordbruksverkets​ register, vilket är ett brott mot lagen.
Över en miljon katter saknas i Jordbruksverkets​ register, vilket är ett brott mot lagen. - Foto: Martina Holmberg/TT/Henrik Montgomery

En miljon kattägare bryter mot lagen – stjälper missens status

Efter årsskiftet infördes den nya lagen om att alla katter som är yngre än 15 år ska vara id-märkta och registrerade. Men det saknas fortfarande över en miljon katter i Jordbruksverkets register – vilket är ett brott mot lagen.


Över en miljon katter saknas i Jordbruksverkets register, vilket är ett brott mot lagen. Kattlagen infördes vid årsskiftet, där alla katter som är yngre än 15 år ska vara id-märkta och registrerade.

Drygt 260 000 av Sveriges 1,4 miljoner katter har anmälts till registret, rapporterar TV4. Kattens status ska höjas och det ska bli lättare att få tag i ägaren om katten sprungit bort eller om den är hemlös.

"De som inte följer lagen har inte sett det vi ser"

– Katter är ett av våra vanligaste husdjur, men tyvärr finns det också för många katter i Sverige som saknar ett hem. Med det nya lagförslaget kommer det gå snabbare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och identifiera vilka katter som saknar ett hem, säger Odd Einar, chef för djurförsäkring på Svedea till Nyheter24 i en tidigare intervju.

Jordbruksverkets mål är att en halv miljon katter ska finnas i registret vid årets slut. Det mer långsiktiga målet är att katter ska komma upp i hundarnas nivå, där anslutningsgraden är 95 procent.

— De som inte följer lagen har inte sett det vi ser, katter kommer in och är trafikskadade och vi hittar inte ägaren, djurskyddet får in herrelösa katter som är kastrerade och någon har tyckt om dem, men ägaren hittas inte, säger Patricia Riselius, veterinär på Vettris i Umeå, till TV4.

Här kan du läsa mer om den nya "kattlagen" som infördes i början av årsskiftet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!