Omställningen från mörker till ljus kan gå så illa att vi utvecklar depression.
Omställningen från mörker till ljus kan gå så illa att vi utvecklar depression. - Foto: Mathias Schrader/TT/Anders Wiklund/TT

Därför blir du deppig och vårtrött – när ljuset blir din värsta fiende

Är du en person som känner att ditt mående sänks under våren? Var då noga med att ta hand om dig lite extra när ljuset kommer tillbaka. Här finns några goda råd att rusta upp dig med inför den nya årstiden.


Termen vårdepression är säkert något du känner igen men eventuellt inte tror ska drabba dig.

Ljusare årstider ska väl ändå kännas lättare fysiskt och psykiskt? Men faktum är att omställningen från mörker till ljus kan gå så illa att vi utvecklar depression.

Vårdepression är vanligare än du tror

Till våren är det många som önskar att förändringen från vinterns mörker till ljusare tider ska resultera i mer energi, men förändringen mellan vinter och vår går många gånger för fort.

Vi hänger helt enkelt inte med och många reagerar med att bli trötta. En trötthet som många kan känner av psykiskt och fysiskt.

En årstidsbunden depression beror troligen på att den biologiska klockan hamnar i otakt, vilket påverkar humöret, balansen och vissa hormoner.

Så här kan du förebygga vårdepression

Söndagen 26 mars övergår vi igen till sommartid då klockorna vrids en timme framåt. Det här innebär även att dagsljuset ökar abrupt vilket personer med nedstämdhet kan vara extra känsliga för och som kan utlösa en depressionsfas. 

  1. Skapa rutiner för ditt välmående. Tydliga morgon- och kvällsrutiner ger goda förutsättningar för att hålla vardagen mer meningsfylld.
  2. Gå till sängs och gå upp under samma tidpunkt varje dag. Det gäller även de dagar du inte planerat några aktiviteter.
  3. Planera in roliga aktiviteter som du har att se fram emot och längta till under våren.
  4. Se till att få tillräckligt med näringsrik kost och motion. 
  5. Försök vara ute under övergången mellan vinter och vår för att minska kroppens reaktion på de ökade ljustimmarna.
  6. Våga känna efter och tillåt dig att känna det du känner. Att skriva mående-dagbok kan hjälpa dig sortera bland tunga tankar och känslor.

Källor: Mindlr, Vårdguiden 1177.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!