Så här kan du plantera dina egna blomsterlökar och knölar.
Så här kan du plantera dina egna blomsterlökar och knölar. - Foto: Christine Olsson/TT/Adam Ihse/TT

Plantera dina egna blomsterlökar och knölar – barnsligt kul aktivitet

Våren närmar sig med stormsteg! Nu är det läge att botanisera bland lökar och knölar – som kan förgylla din trädgård eller uteplats.


Plantera lökar inför våren är en rolig utomhusaktivitet som även den minsta kan uppskatta att få göra. Att följa blomsterlökens blomning när dagsljuset blir mer närvarande är ett härligt vårtecken. 

Gemensamt för de flesta lök- och knölväxter vi planterar på våren är att de mår som bäst i väldränerad och luftig jord. På hösten sätts vårblommor i jorden men på våren är det sommarlökarna och knölarnas tur att glänsa i det gröna.

Med hjälp av blomsterexpertisen Ibuble har Nyheter24 listat hur du planterar blomsterlökar tillsammans med ditt barn.

Väl rätt sorts av lökar och knölar

Aktiviteten börjar helt sonika med att välja ut blomsterlökar och knölar. Sommarlökar och knölar finns i många varianter, former och färger att välja mellan.

Vissa människor älskar dahliornas dignande blommor, som förgyller trädgården eller din uteplats långt in på hösten. Medan andra föredrar blomsterlökar så som vildtulpaner eller vintergäck.

Så snart den sista frosten är över kan lökarna och knölarna sättas i jorden. Du kan göra detta till slutet av maj. Lökarna och knölarna trivs bra i öppna rabatter och i krukor med hål i botten.

Du kan välja ett hörn i trädgården eller sprida ut dem i trädgården där du vill ha lite extra färggrant blomster. Eller så kan du ge barnen en egen plats i trädgården, däremot behöver de flesta sommarlökar och knölar en solig plats för att trivas. 

Så planterar du blomsterlökarna

  1. Gräv en grop i jorden, eller i en större kruka med en liten spade. En bra tumregel är man gräver en grop tre gånger så djupt som löken är stor. 
  2. Sätt många vårlökar tillsammans för den bästa effekten av ett färggrant blomster.
  3. Placera lökarna i jorden med den växande delen uppåt och fyll groparna med jord.
  4. Vattna lökarna rikligt, utan att dränera jorden. Lökarna och knölarna behöver vatten för att bilda rötter. Har du planterat lökarna utomhus och det råder torr vår kan du vattna lökarna några gånger till.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!