Magnus Hjelmér tycker att man bör se över sin ekonomi innan man bokar en solresa.
Magnus Hjelmér tycker att man bör se över sin ekonomi innan man bokar en solresa. - Foto: Pressbild/Ica/Jonas Ekströmer/TT

Allt fler svenskar bokar utlandsresor – experten varnar: "Lite förvånad"

Just nu är läget osäkert och ekonomin pressas från flera olika håll. Trots detta väljer flera svenskar att boka solresor – något som förvånar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.


Nu ligger Riksbankens styrränta på rekordhöga tre procent, den högsta siffran på 14 år. Riksbanken väntas till och med höja styrräntan med 50 punkter till 3,50 procent i april.

Trots oroliga tider med inflation och elpriser som gör att många svenskar har det knapert i plånboken, uppger stora svenska resebolag att de ser en markant ökning av bokningar inför solresor. Det ser Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér som förbluffande.

– Jag blir förvånad över de här uppgifterna från resebolagen. Jag trodde med tanke på det osäkra läget som vi befinner oss i att fler skulle hålla i plånboken lite hårdare, säger han till Nyheter24.

Hålla tillbaka på solsemester: "Släcka lite bränder"

I förra veckan fick svenskarna sitt besked om skatteåterbäring, vilket Magnus ser som en gyllene tillfälle att börja spara ihop till en buffert på ett sparkonto. Men när återbäringen väl trillar in på kontot, kan många se det som en bonus de inte slitit för och väljer att spendera "extrapengarna". 

Magnus Hjelmér menar att det finns en risk att man använder sin skatteåterbäring och elstöd till resor i stället för att sparas som buffert.

– Att hålla tillbaka på solsemestern är ett sätt att spara pengar. Det är kanske värt att semestra billigare, på ett billigare sätt, och att man slår på nästa år i stället när man ser hur ekonomin har utvecklats. Just nu handlar det mer om att 'släcka lite bränder' och inte riskera att förvärra ens ekonomi, säger Magnus Hjelmér och tillägger:

– Jag tycker att man i alla fall ska ta en extra funderare. Ekonomin ser ju olika ut för varje hushåll, och känner man att man har pengar för att resa och att det hanterbart, ja då skadar inte en resa.

Här kan du läsa mer om du vad bör göra och inte ska göra när du får din skatteåterbäring.

"Inte sätter sig i ekonomisk kris i höst"

Men varför väljer då många att lägga pengarna på solresor under kristider? Magnus Hjelmér menar att det kan bero på att man helt sonika inte är beredd att ge upp den konsumtion vi haft under åren av lågräntelandskap, men också för att vi omedvetet liksom medvetet väljer att negligera dåliga tider.

– Vi har en förmåga i tuffa tider att negligera negativ information. Vi loggar in färre gånger på kontot, eller så undviker man nyhetsrapportering om högre inflation som inte är kul att se.

Magnus Hjelmér berättar vidare att energikrisen inte är löst inför hösten och att många bundna lån kommer att lösa under året. Samtidigt forsätter matpriser och tjänster att stiga. Enligt Hjelmér befinner vi oss "mitt i krisen" och det är fortsatt enorma kostnadsökningar som många kommer stå inför – året ut.

– Återigen, vi ska inte skuldbelägga de som bokat en resa. Det handlar mer om att säkerställa det faktum att man klarar sina löpande kostnader och inte sätter sig i ekonomisk kris i höst, avslutar han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!