Inflation

Vad är inflation? Det här betyder inflation


Inflation är en ekonomisk term som beskriver en ökning av prisnivån på varor och tjänster över tid. Detta innebär att pengarnas köpkraft minskar, vilket kan leda till ekonomiska problem för både individer och samhället som helhet. 


Varför blir det inflation? Orsaker till inflation


Inflation kan orsakas av olika faktorer, såsom ökad efterfrågan på varor och tjänster, minskad tillgång på råvaror eller högre produktionskostnader.


Fördelar och nackdelar med inflation


Inflation är ett vanligt förekommande fenomen i de flesta moderna ekonomier. Det kan ha både positiva och negativa effekter på ekonomin. Å ena sidan kan en viss grad av inflation vara bra för ekonomin genom att stimulera tillväxt och investeringar. Å andra sidan kan hög inflation leda till ekonomisk instabilitet och orsaka problem för både företag och konsumenter.


Hur stoppar man inflation?


För att bekämpa inflation kan regeringar och centralbanker vidta olika åtgärder, såsom att höja räntorna eller minska penningmängden. Dessa åtgärder kan ha både positiva och negativa effekter på ekonomin och det är viktigt att hitta en balans mellan att bekämpa inflation och främja ekonomisk tillväxt. 

Inflation är en viktig faktor att överväga för alla som vill förstå ekonomin och dess effekter på samhället.


Läs alla våra nyheter relaterade till inflation nedan!

10 Jun, 16:27
Ica har lovat att sänka priserna på flera varor i år. Men ännu så länge så har det inte blivit någon prissänkning. Istället fortsätter priserna att stiga.
25 Maj, 14:58
Inflationen slog till med full kraft under 2023 och skakade om svenskarnas sätt att spendera pengar. Medan många hushåll skar ner på flera utgifter så skenade en oväntad kostnad iväg.
23 Maj, 17:24
Längtar du till semestern? Trots inflationens nedgång och en starkare krona lär det inte rassla till i semesterkassan förrän efter sommaren. Läs mer här!
20 Maj, 11:33
Att köpa glass har blivit allt dyrare under de senaste åren. Hur mycket har priserna egentligen stigit? Läs om det här.
12 Apr, 14:27
Alla trodde att inflationen skulle sjunka. Ändå överraskades de flesta av hur mycket den minskade. – Nu är vi nästan i mål, säger ekonom.
8 Apr, 18:51
Några av de vanligaste matvarorna, som ost, smör och mjölk får mellan 5 och 10 procents höjning i månadsskiftet mars-april, enligt en intervju med Matpriskollen.
2 Apr, 16:31
Väldigt få löner hinner öka i samma takt som prisökningarna. Bara bolagschefer och några ovanliga ingenjörsyrken har löner som stiger snabbare än inflationen, visar Nyheter24:s granskning. Köpkraften har minskat med hela 4 460 kronor i månaden för flera yrkesgrupper.
1 Mar, 13:33
Inflationen slår olika beroende på vad man handlar. Som tur är finns det en kalkylator för att räkna ut din personliga inflation.
20 Feb, 17:44
Borta är drömmarna om sänkta räntor redan i vår. I stället ser det ut som att räntorna kan höjas igen – redan innan sommaren.
19 Feb, 08:02
Inflationen ökade till 5,4 procent i januari jämfört med 4,4 procent i december, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).
13 Feb, 08:12
På fettisdagen säljs tonvis med semlor. Priset har rusat med 87 procent. "Vi börjar nå taket för vad vi kan ta för en semla", säger konditorn.
12 Feb, 08:42
Inflationen stiger i januari. Det menar Swedbank som kommer med en prognos. Men januari är en klurig och opålitlig månad.
8 Feb, 11:41
"Vi är ett biffland, men vi har bara råd med kyckling" säger en familj. Inflationen är nu över 250 procent. Hur hamnade jätteekonomin här?
4 Dec 2023, 12:35
Vid det senaste penningpolitiska mötet beslutade Riksbankens ledamöter enhälligt att hålla styrräntan oförändrad på 4 procent. Detta beslut är en del av Riksbankens fortsatta åtstramande penningpolitik, skriver TT.
17 Okt 2023, 15:01
Vad är inflation och varför är det inflation just nu? Nyheter24 reder ut allt om hög inflation i Sverige – och vad inflationen beror på.
30 Aug 2023, 08:20
Reallönerna, som är löner där inflationseffekten har räknats bort, har minskat med 2,4 procent jämfört med 2022. Läs mer på Nyheter24!
20 Aug 2023, 10:00
Spara pengar genom att handla second-hand! Här kommer några tips till studenter som vill spara pengar i inflationen.
10 Aug 2023, 14:34
En viss ökning men inte alls så mycket som befarat. Dagens amerikanska inflationssiffra tas emot positivt av marknaden.
14 Jul 2023, 15:56
Dagligvarukedjan Willys jublar över sin vinstökning. Med ökade matpriser har lågprisbutiken blivit en större spelare på marknaden.
27 Jun 2023, 16:28
Matpriserna kan ha höjts omotiverat mycket menar Konkurrensverkets. Trots inflationen kan matbutikerna höjt priserna ännu mer.
1 2 3 4 ... 7