Då kan parkeringsvakten ha gjort fel – och du får rätt till att häva parkeringsboten.
Då kan parkeringsvakten ha gjort fel – och du får rätt till att häva parkeringsboten. - Foto: Jurek Holzer/Svd/TT/Håkon Mosvold Larsen/NTB

Då kan parkeringsvakten ha gjort fel – så slipper du p-böter

Den gula lappen – eller den arga lappen beroende på om parkeringsboten utfärdats på rätt eller fel premisser. Har du däremot fått en felaktig p-bot ska man stå på sig. Stefan Wahlberg, tidigare chefredaktör på Dagens Juridik, berättar för Aftonbladet hur man ska slippa betala p-böter.


En parkeringsbot är en avisering om att man har parkerat på ett otillåtet ställe eller överskridit tiden på en parkeringsplats. Det är en form av straffavgift som kan vara ganska hög beroende på överträdelsen. Det är viktigt att betala parkeringsboten i tid för att undvika extra avgifter och eventuella rättsliga konsekvenser. 

Att få parkeringsbot kan däremot kännas frustrerande, men den gula lappen är en påminnelse om att man har brutit mot parkeringsreglerna. Genom att följa parkeringsreglerna kan man undvika att få fler böter i framtiden. 

Chefredaktören ifrågasätte Stocholms stad och parkeringsböter

Årligen delas tiotusentals parkeringsböter ut i Sverige, majoriteten är korrekt utfärdade då personer brutit mot de lagar som finns, skriver Aftonbladet.

Men har du fått den gula lappen i vindrutan på bilen, ska du ändå vara vaksam. Det kan faktiskt vara så att parkeringsbolagen gjort fel – vilket gör att du har rätt att slippa betala boten.

Aftonbladet har intervjuat Stefan Wahlberg, tidigare chefredaktör på Dagens Juridik. Han har bestridit parkeringsböter för hundratusentals kronor åt sig själv och andra, och fått rätt, skriver tidningen.

Han har bland annat drivit ett stort pilotfall mot Stockholms stad, då kom det fram att kommunen utfärdat olagliga parkeringsböter för 1,6 miljarder i 30 år. 

Så vinner du fall mot parkeringsbolagen

Stefan Wahlberg berättar till tidningen att parkeringsvakter till exempel kan ha missat att kontrollera vägmärken ordentligt:

– De ska göra det, men orkar inte alltid. Skyltar kan ha placerats fel eller det kan stå information på dem som gör att du har rätt.

Fler exempel på felaktiga p-böter är när parkeringsvakter inte mätt avståndet korrekt. För att vinna fall mot parkeringsbolagen berättar Wahlberg till tidningen att man ska dokumentera. Då ska man ha med sig måttband och vara redo att fotografera.

– Med de digitala bilder som vi kan ta idag uppstår ingen diskussion när bilden är tagen. För att vinna behöver du bygga ett case och bevisa att du har rätt. 

Har du parkerat på privat mark behöver du bara ta kontakt med parkeringsbolaget. Sedan är det upp till motparten om fallet ska drivas vidare. Men har du däremot parkerat bilen på kommunal mark är det Polismyndigheten som är den formella motparten.

Då kan du ha fått felaktig p-böter

Stefan Wahlberg berättar till tidningen att det gäller att lusläsa vad det står på skyltar och vägmärken runtomkring. Vägmärken kan ha blivit felmärkta eller blivit placerade på felaktiga sätt. 

Dubbelkolla också att boten och klockslag stämmer och om det står rätt registreringsnummer. Det ska även stå samma bolag på boten som vid parkeringens skyltar.

En vanlig parkeringsbot kan bero på att du står fel i förhållande till något annat. Tidningen skriver att det kan handla om att du står för nära en korsning eller en annan parkeringsruta. Dubbelkolla att parkeringsvakten mätt avstånden rätt och mät själv, visar det sig att du inte gjort något fel kan du bestrida boten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!