Snippsaunan kan inte ”rena slidan”.
Snippsaunan kan inte ”rena slidan”. - Foto: Pexels

Överläkarens kritik mot populära fenomenet snippsauna: "Fått utslag och bränt sig"

Att åka iväg och göra "snippsauna" med sina vänninor har blivit populärt. Men vad gör egentligen snippsaunan och hur ska det kännas? I en intervju med Nyheter24 reder överläkaren Helena Kopp Kallner ut allt om denna trend.


Många tjejer gör "snippsauna", men vad är egentligen hälsofördelarna med detta? Det är frågan många ställer sig i influencern Lisa Borgs (fd Anckarman) kommentarsfält.

Lisa lade ut en video på Tiktok där hon och några väninnor varit på snippsauna och pratar om hur härligt detta varit. Videon har i skrivande stund fått över en miljon visningar och mer än tusen kommentarer. 


Majoriteten av kommentarerna är frågor om denna typ av sauna och vad den egentligen gör, om det kan orsaka svamp och vad för trauman Lisa pratar om.

Överläkaren Helena Kopp Kallner reder ut vad snippsaunan gör

Nyheter24 har kontaktat Helena Kopp Kallner som är docent och överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm, för att reda ut vad en snippsaunan verkligen gör.

Är det bra för underlivet att göra snippsauna?

– Det finns ingen evidens för att detta är bra och vi vet att en del kvinnor fått utslag och bränt sig, säger Helena till Nyheter24.

På frågan om snippsaunan kan orsaka svamp i underlivet svarar Helena att man inte borde kunna få svamp av saunan. 

Kan snippsauna hjälpa mot trauman?

Lisa Borg säger i sin video att snippsauna hjälper mot gamla trauman. När vi frågar överläkaren Helena om detta vet hon inte riktig vad som menas med dessa trauman, hon menar att snippsauna ger någon läkning.

– Jag vet inte riktigt vad man menar med trauman. Detta kommer inte ge extra läkning eller öka blodcirkulationen mer än tillfälligt. Snippsauna kan inte stimulera till nybildning av kärl eller så, säger Helena.

Varför gör tjejer snippsauna?

 – Viktigast är att man ska göra det för att man tycker det är skönt. Inte för att man tror att det ska ha enorma positiva hälsoeffekter. Snippsauna kan inte heller ”rena slidan”, säger Helena och fortsätter:

 – Den är ren som den är och slidan är stängd. Det vill säga att ångan når bara de yttersta delarna, alltså den så kallade vulva.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!