Blåbär är inte ett giftigt bär och fullt ätligt
Blåbär är inte ett giftigt bär och fullt ätligt - Foto: Kallestad Gorm/Fredrik Sandberg/TT

Giftiga bäret ser ut som blåbär – kan göra dig medvetslös

Det finns ett bär i Sverige som är mycket giftigt och kan ge allvarliga biverkningar. Detta bär är blått och kan lätt förväxlas med blåbär. Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om det otäcka giftbäret.


Nu är våren här och blommor och bär har börjat dyka upp. De flesta bären i Sverige är inte giftiga, men kanske inte heller så goda att äta.

Men det finns ett bär som faktiskt är riktigt giftigt och kan ge allvarliga biverkningar. Detta bär går lätt att förväxla med blåbär, då båda är blå och växer ute. 

Bäret kallas Belladonna

Bären är enligt Giftinformationscentralen mycket giftiga, blå och kallas för Belladonna. Symtom om man äter bäret är enligt myndigheten muntorrhet, ansiktsrodnad, hjärtklappning, yrsel, vidgade pupiller, dimsyn, oro och hallucinationer.  

Kan göra dig medvetslös

I riktigt allvarliga fall kan man eventuellt bli medvetslös eller få muskelpåverkan. Detta beror på att bäret bland annat innehåller atropin.

Bäret är blått och runt precis som blåbär, men är vanligast förekommande i botaniska trädgårdar. Enligt Giftinformationscentralen är det dock ovanligt med olyckor där barn ätit bäret och blivit förgiftade.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!