250 000 kaniner ska gasas ihjäl i torkan
Enligt The Guardian har avsaknaden av färskt gräs lett till att djuren går på skördarna istället. - Foto: Pexels

250 000 kaniner ska gasas ihjäl i torkan

En kvarts miljon kaniner ska gasas ihjäl i Spanien som följd av torkan som drabbat den nordöstra delen Katalonien. Bristen på färskt gräs gör att djuren äter skördarna och ställer till med rejäla problem, rapporterar The Guardian.


Det rapporteras redan om rekordtidig värmebölja i Spanien där södra Spanien drabbas hårdast. 

I Cordoba slogs spanskt värmerekord för april med 38,8 grader i torsdags, enligt den statliga spanska vädertjänsten Aemet.

Sommaren 2022 var den varmaste i Spanien någonsin och vinter därefter blev extremt torr.

Tuff utmaning för bönderna

Hårdast drabbades regionen Katalonien i nordöstra Spanien där vattenreserverna var nere på historiskt låga nivåer, rapporterar The Guardian.

Bönderna i regionen står inför en tuff utmaning där bristen på vatten inte är det enda problemet, utan också en rejäl ökning av kaniner som ställer till det ordentligt.

Enligt tidningen har avsaknaden av färskt gräs lett till att djuren går på skördarna istället. Kaninerna äter vete, korn och barken på vinstockar och fruktträd. 

Utvecklat immunitet mot sjukdomar

Det finns flera anledningar bakom varför kaninerna blivit så många. Under pandemin jagades de inte och kaninerna har utvecklat immunitet mot kaninpest. Honorna kan också få sju eller åtta ungar varannan månad, skriver The Guardian. 

– Enligt en studie finns områden där det antalet kaniner är 100 gånger högre än vad som anses hållbart, säger vinodlaren Alex Foix till tidningen.  

Nu vill Kataloniens regionregering ta till den drastiska åtgärden som innebär att minst 250 000 kaniner ska dödas senast i september för att få populationen under kontroll. 

Aluminiumfosfat

Ett antal som är mer än jägarna klarar av. Därför har Kataloniens regionregering fattat beslut om att tillåta användning av aluminiumfosfat, skriver tidningen. 

Planen är att placera ut det i kaninhål – där det ska frigöra giftig fosfingas. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.