Knep på vad du ska göra vid en drunkningsolycka
Knep på vad du ska göra vid en drunkningsolycka - Foto: Fredrik Sandberg/Johan Nilsson/TT

Det ska du absolut INTE göra vid en drunkningsolycka

Sommarvärmen brukar göra att även ovana simmare ger sig ut i vattnet. I värsta fall kan det orsak en drunkningsolycka. Här är fem tips på hur du griper in på bästa sätt och tre saker du absolut inte ska göra vid en drunkningsolycka.


Varje sommar sker det flera drunkningsolyckor, både bland barn och vuxna. Det varma vädret lockar ut många badsugna människor i vattnet, även folk som kanske inte brukar bada. Enligt svenska livräddningssällskapet så behöver det inte vara särskilt djupt för att en olycka ska kunna ske.

När människor befinner sig i fara i vattnet är det viktigt att gripa in, men det kan vara svårt att veta exakt vad man ska göra om olyckan är framme.

Här är därför fem tips på hur du bör agera vid en drunkningsolycka. Men även vanliga missar som man inte ska göra.

Så räddar du liv vid en drunkningsolycka

1. Ha en förlängd arm

Ha alltid något mellan dig och den du försöker rädda. Att komma i direkt kontakt med den nödställde kan även utsätta dig för fara. Så en “förlängd arm” är perfekt att använda sig av, till exempel en livboj.

2. Påkalla andras uppmärksamhet

Hör man någon ropa på hjälp i vattnet bör man direkt larma 112. Det är även bra är att själv ropa på hjälp, samtidigt som man griper in. På så sätt får man även omgivningens uppmärksamhet, så fler kan hjälpa till och larma.

3. Stanna kvar på land

Försök att stanna kvar på land och gör din räddningsinsats därifrån. Du kan kasta en livboj, räddningslina eller något annat som den nödsatte kan ta och bli indragen med. Håll alltid ögonkontakt med den drabbade.

4. Ta med livbojen i vattnet

Går den utsatte inte att rädd från land ska du hoppa i vattnet tillsammans med en livboj, som du simmar ut med till den nödställde.

5. Så sätter du på en livboj

När du väl når fram till den nödställde ska du trä livbojen över den i nöd, för att sedan bogsera in personen till land. Ta i hand med personen och håll kvar, samtidigt som du lägger livbojen över den nödställde. Sedan kan du dra personens armar över livbojen och börjar bogsera in till land.

Det här ska du inte göra vid en drunkningsolycka

1. Att ropa på hjälp på skoj är både oansvarigt och dumt och inget man gör, om det inte är någon som behöver hjälp på riktigt.

2. Något som kan bli väldigt farligt är om man ger sig ut för att rädda någon utan livboj eller annan förlängd arm. Detta kan i värsta fall gör att du också hamnar i fara.

3. Gå inte ut i vattnet om du inte absolut måste. Det bäst är om man kan rädda personen ifrån land, med hjälp av en räddningslina eller liknande, skriver svenska livräddningssällskapet.

Bad
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!