Fisken att se upp för i sommar – kan vara en hälsorisk
Fisken att se upp för i sommar – kan vara en hälsorisk - Foto: Caisa Rasmussen / TT &Janerik Henriksson/TT

Fisksorterna att se upp för i sommar – kan vara en hälsorisk: "Påverkad spermiekvalitet"

Under sommaren väljer många att äta mer fisk, inte minst vid midsommar. Men det finns vissa hälsorisker som kan vara bra att ha koll på. Vissa fiskarter kan till och med ge långvariga hälsoproblem.


Att äta fisk är ett bra och nyttigt alternativ och djuret är proppat med bra vitaminer. Under sommaren väljer fler att äta fisk och inte sällan står laxen på matbordet. På midsommar väljer många den gravade laxen och sillen.

Något som många dock inte vet är att det finns viss fisk som inte är lika hälsosam – som till och med kan vara en stor hälsorisk. 

”Se upp för fula fiskar”

Sedan 2012 har Livsmedelsverket på uppdrag av regeringen, haft en informationskampanj för att informera om riskerna med fet Östersjöfisk. Kännedomsundersökningar visar att de flesta grupper inte känner till kostråden kring den feta Östersjöfisken förutom gravida och ammande som oftast har god kännedom om dessa råd.

Eftersom regeringen har bestämt att Sverige ska ha ett undantag från EU-gällande gränsvärden för den feta fisken i Östersjön, så har Livsmedelsverket som krav från Kommissionen att de måste gå ut och informera om riskerna med fisken, särskilt för känsliga grupper.

Kan ge skador

Nyheter24 har pratat med Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket. Hon förklarar att viss fisksorter från Östersjön, älvarna, Vänern och Vättern har förhöjda halter av miljögifterna dioxin och PCB. 

– Eftersom dessa miljögifter ansamlas i kroppen under många år, så innebär det att ju mer en kvinna hunnit lagra på sig fram till dess hon blir gravid, ju mer kommer överföras till fostret via moderkakan och till det lilla barnet genom bröstmjölken, säger hon.

Kvinnor i riskzonen

Enligt Sabina Litens Karlsson är just kvinnor som är gravida eller vill bli det i riskzonen. Även småbarn och foster kan få skador av miljögifterna. 

Eftersom det är många som inte vet om detta så riktar sig kampanjen "Se upp för fula fiskar" även till de som serverar mat till dessa grupper, men målet är främst att barn, unga och kvinnor inte skall få i sig för mycket av dessa gifter fram till dess att man blir gravid.

Kan påverka spermiekvaliten

– Dessa ämnen kan störa utvecklingen men känsligast är det lilla barnet, det vill säga fostret och det ammande barnet där utvecklingen går snabbast. Där har man sett en påverkad spermiekvalitet i vuxen ålder hos pojkar, säger hon och fortsätter:

– Andra effekter som kopplas till exponering under fosterstadiet är påverkan på hormoner, födelsevikt och påverkan på tandemaljen. För större barn och unga är risken främst att de lagrar ämnena i kroppen fram till dess att de längre fram blir gravida.

Riskerna: Cancer och påverkan på hjärnan

Ämnena misstänks också kunna påverka hjärnans utveckling, immunförsvaret samt orsaka cancer. I mycket höga doser kan dioxin även ge klorakne, en långvarig akneliknande hudinflammation i ansiktet. 

Halveringstiden i kroppen för dessa ämnen är runt tio år, alltså den tid det tar för en halt att komma ner till hälften av den ursprungliga halten. Samtidigt får vi hela tiden i oss dioxin och PCB från den maten vi äter. 

– Halterna sjunker i miljön och vi ser i tidstrendstudier av både bröstmjölk och livsmedel att halterna minskar vilket är positivt men det vore önskvärt att det minskar ytterligare, säger Sabina Litens Karlsson.

Livsmedelsverket: Var uppmärksam

Mycket av den sill som säljs i matbutiken samt den odlade laxen innehåller förhållandevis låga halter av miljögifter och kan därmed ätas oftare.

Trots det bör du fråga var sillen, laxen och strömmingen kommer ifrån när du är i matbutik eller läsa på förpackningen innan den läggs på kassabandet, uppmanar Livsmedelsverket.

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!