Jevgenij Prigozjin
Jevgenij Prigozjin - Foto: Misha Japaridze/TT/AP

Framtiden för Wagnergruppen: "Inte längre med i schackspelet"

Wagnergruppens kuppförsök i helgen förvånande många och Rysslands president Vladimir Putin kallade i ett tal till nationen Wagnergruppen för förrädare. Vad händer härnäst för Jevgenij Prigozjin och Wagnergruppen?


Sedan invasionen av Ukraina har ett flertal av Putins närstående oligarker avlidit på besynnerliga sätt. Efter helgens kuppförsök, som Putin beskrivit som förräderi, är framtiden för Jevgenij Prigozjin och Wagnergruppen oviss. Nyheter24 har pratat med Markus Göransson, universitets lektor på Försvarshögskolan och Hugo von Essen, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier om vad som kan hända.

Kulmen på en maktkamp

– Framtiden för Wagnergruppen har redan innan helgen sett oviss ut. Det har sedan länge pågått en maktkamp mellan Wagnergruppen och den ryska försvarsledningen och den ryska försvarsledningen har försökt inbringa Wagnergruppen under sin kontroll. Frågan är om det kommer leda till mer självständighet för Wagnergruppen eller om det tvärt om kommer accelerera den officiella militära ledningen försök att integrera Wagnergruppen i den ryska statsapparaten, säger Markus Göransson till Nyheter24.

Afrika och Mellanöstern

Wagnergruppen har de senaste åren varit aktiva i Mellanöstern och ett flertal afrikanska länder, som Mali och Sudan och tros till följd av detta gjort stora ekonomiska vinningar, samtidigt som de uppmärksammats anklagade för övergrepp och tortyr.

– Jag har svårt att se att de kommer kunna fortsätta i den formen de har haft. En av organisationens främsta egenskaper är att den har kunnat verka som halv officiell eller inofficiell. De har kunnat verka utan rysk flagg på många ställen i världen och ingått avtal med ledare eller diverse mäktiga organisationer informellt. Om nu Wagnergruppen skulle integreras som en del i den ryska statsapparaten skulle det påverka deras möjligheter att agera på det sättet, säger Göransson.

Även Hugo von Essen har svårt att se att Wagnergruppen kommer kunna fortsätta som tidigare i Ukraina.

– Man måste skilja på Wagnergruppen i andra länder och Wagnergruppen i Ukraina. Vad gäller Wagnergruppen i Ukraina kommer de inte längre ha någon roll. Det ser ut som det i och med den uppgörelse som gjordes, säger Hugo von Essen till Nyheter24.

Huruvida Prigozjins personliga ledarskap påverkar Wagnergruppen är idag osäkert.

– Hur mycket av deras fungerande beror på Prigozjins personliga ledarskap är också en stor fråga. Jag tror att det vi har sett de senaste dagarna i Ryssland kan komma att påverka deras förmåga att genomföra verksamhet utomlands, säger Markus Göransson till Nyheter24.

Nya grupper

Det ryska ledarskapet har under kriget försökt att skapa alternativ till Wagnergruppen, bland annat har nu energibolaget Gazprom en egen milis. 

– Ett exempel på en alternativ milis är Gazproms paramilitära styrkor. Man kan försöka bygga upp dessa alternativa militära styrkor mer och i viss mån ersätta Wagnergruppen, säger Markus Göransson.

Prigozjins framtid 

Det har under helgen rapporterats om att Prigozjin kommer att gå i exil i Belarus, till följd av förhandlingar med Belarus president Aleksandr Lukashenko. Vad som händer härnäst för Prigozjin är dock svårt att säga.

– Det är svårt att spekulera i vad som kan hända men det ligger nära till hands att tro att Prigozjins ställning är mer utsatt nu än vad den var innan myteriet, säger Markus Göransson

Även Hugo von Essen har tankar kring vad som kan komma att hända med Wagnergruppens ledare.

– Det finns lite olika scenarion. Ett är att han elimineras. Ramlar ut från ett fönster till exempel. Ett annat scenario är att han inte elimineras men att han får leva i exil i utbyte mot att han inte längre är med i schackspelet. Ett tredje scenario är att han fortsatt får någon form av roll i Putins system, säger Hugo von Essen till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!