invasiva stillahavsostron finns nu på västkusten.
invasiva stillahavsostron finns nu på västkusten. - Foto: Hasse Holmberg/TT och Mats Schagerström/TT

Ostron från Stilla havet tar över på västkusten

Stillahavsostron, också kända som japanska jätteostron tar över på västkusten. I Bohuslän är så mycket som två tredjedelar stillahavsostron, visar en ny studie från forskare på Göteborgs universitet.


Första gången ett stillahavsostron hittades i Bohuslän var 2007, sedan dess har de spridits markant, detta visar en studie publicerad i tidskriften, Frontier in Marine Science, genomförd av forskare på Göteborgs universitet. 

Spridning längs västkusten

Ostronet kan särskiljas från andra ostron genom sitt vassa skal och ljusa skal, och växer främst på klippor och stenar. Detta är något som kan påverka badsugna semesterfirare, dock något man bör vänja sig vid enligt experterna.

– Det här kommer svenskarna få vänja sig vid. Om du inte är van vid det här kan du skära dig på fötterna när du går i grunt vatten, säger Youk Greeve, forskare på Göteborgs universitet till Aftonbladet.

Studien utfördes i norra Bohuslän, men forskarna misstänker att ostronen har spridit sig så långt som ner till Skåne.

– Det finns observationer av stillahavsostron hela vägen ner till Landskrona. Men sannolikt är populationen inte lika stor där och det är inte säkert att de klarar av att föröka sig där, säger Youk Greeve, till Aftonbladet.

/
/
Hav
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!