Så ser du skillnad på kantarell och narrkantarell.
Så ser du skillnad på kantarell och narrkantarell. - Foto: Janerik Henriksson/TT/Emil Langvad

Så ser du skillnad på kantarell och den oätliga svampen – enligt experten

Kantarellsäsongen är här – men se upp så du inte plockar fel svamp. Svampexperten Anne-Karin Mikonaho berättar för Nyheter24 hur man ser skillnad på kantarell och den oätliga svampen narrkantarell.


Nu är kantarellsäsongen här och många ger sig ut i skog och mark för att hitta skogens guld. Men det kan faktiskt vara lätt att ta fel på den delikata svampen och istället råka plocka narrkantarell. Narrkantarellen är en svamp som liknar kantarellen, men som är oätlig och kan skapa illamående.

Så ser du skillnad på kantarell och den oätliga svampen

Nyheter24 har pratat med Anne-Karin Mikonaho, som är svampkonsulent och regionombud för Svampkonsulenternas Riksförbund och expert på svampar, om hur man ser skillnad på svamparna.

Anne-Karin Mikonaho har även berättat om hur man hittar kantareller hela säsongen – mer om det kan du läsa här.

Enligt Mikonaho kan narrkantarell hittas i stora mängder vid kalhyggen, då den är en nedbrytare på död ved.

"Kolla en gång till"

– Så står du vid ett kalhygge och tror du hittat kantarell, kolla en gång till. Troligen är det narrkantarell, säger Mikonaho till Nyheter24.

Det finns några tydliga skillnader på de två svamparna som kan vara bra att känna till.

– Kantarell har gula åsar på undersidan. Åsarna sitter fast och är en del av hatten, de går inte att bläddra. Narrkantarell har nedlöpande, gaffelgrenade, tunna och täta orangefärgade skivor som går att bläddra och smeta ut, säger Mikonaho.

Konsistensen skiljer sig

Ytterligare skillnader är att kantarellen bildar mykorrhiza och lever i symbios med levande träd, medan narrkantarellen växer som nedbrytare i förna och murken ved, gärna vid stubbar och myrstackar.

– Kantarellen har fast kött, är vit inuti och har en fruktig aromatisk doft. Narrkantarellen har en sladdrig och gummiaktig konsistens, säger Anne-Karin Mikonaho och fortsätter:

– Den går ofta att klämma ihop och böja utan att den går sönder och har samma orangeaktiga eller blekgula färg både på utsidan och insidan.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!