Svampexperten delar med sig av sina bästa tips.
Svampexperten delar med sig av sina bästa tips. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Gorm Kallestad

Svampexpertens tips – så hittar du kantareller hela säsongen: "Växer ofta i..."

Nyheter24 har pratat med svampexperten Anne-Karin Mikonaho om hur man hittar kantareller, var de trivs och hur man vet att svampsäsongen börjat. Hon berättar även var du inte ska leta efter de eftertraktade svamparna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Nu är kantarellsäsongen här och många ger sig ut i skog och mark för att hitta skogens guld. Nyheter24 har pratat med Anne-Karin Mikonaho som är svampkonsulent och regionombud för Svampkonsulenternas Riksförbund.

I en intervju med Mikonaho delar hon med sig av sina bästa knep för att hitta svamparna och var man ska leta.

Så vet du att kantarellsäsongen börjat

Enligt Mikonaho är regnsäsongen det som verkligen sätter igång kantarellsäsongen och om det regnar mycket kan säsongen sträcka sig ända från midsommar till sent in på hösten.

– Regnet av och till de senaste dagarna skapar perfekta förutsättningar för kantareller. Omväxlande väder med regn och sol är perfekt.

Kantareller kan växa på flera olika platser och underlag, berättar Mikonaho.

– Kantareller växer i nästan hela landet och de bildar mykorrhiza med träd som gran, tall, björk, ek, asp, hassel, bok och lind. Det måste alltså finnas träd i närheten som kantarellen samarbetar med, säger Mikonaho och fortsätter:

– De är inte så kräsna utan växer ofta i blandskogar med flera olika lövträd, nära trädrötter och gärna i närheten av björkar på hård mark, ofta vid sidan av stigar.

Skogen du ska undvika när du letar efter kantareller

Men det finns vissa skogar man ska undvika när man letar efter kantareller.

– Kantareller trivs inte i för unga skogar, du kommer inte heller hitta dem på kalhyggen som blivit röjda av skogsmaskiner. Däremot kan de växa i gamla traktorspår, under ris och grenar men de tycker inte om täta och mörka barrskogar. Solen måste nämligen komma åt och kantareller vill ha mycket sol, säger Anne-Karin Mikonaho till Nyheter24.

/