Sju tecken på solsting.
Sju tecken på solsting. - Foto: Johansen, Erik/Mindaugas Kulbis

7 tydliga tecken på solsting – så undviker du det i värmen

När det är varmt ute är risken för solsting högre. Då är det viktigt att kontinuerligt dricka vätska och hålla sig sval. Här är sju tecken på att du har drabbats av solsting.


När det är varmt ute är det lätt att drabbas av solsting. Är man ett barn, gravid eller äldre tillhör man en riskgrupp och har ännu lättare att drabbas av solsting och värmeslag. Värmeslag kan vara livshotande och man bör genast uppsöka en sval plats och kyla ner kroppen om man drabbats av det. Har man fått det kan man behöva uppsöka vård.

Enligt Apotek Hjärtat så är solsting något som kan hända i kroppen när det är riktigt varmt ute. Kroppens egen förmåga att styra sin temperatur slås ut och vi blir helt enkelt överhettade.

Det händer i kroppen vid solsting

När det är riktigt varmt ute kan man svettas upp till två liter i timmen och om man inte fyller på med vatten så kan saltbalansen i kroppen rubbas.

När man får solsting så stiger ofta kroppstemperaturen och kan gå upp till 40 grader. Andra symtom på solsting och värmeslag är yrsel, illamående och kräkningar. Man kan även få ont i huvudet och känna sig förvirrad. 

Så undviker du att få solsting

För att undvika solsting är det viktigt att hela tiden fylla på med vätska. Man kan även salta sin mat lite extra, för att balansera nivåerna i kroppen, eftersom man svettas både vätska och salter. Man kan även klä sig i svala kläder och ta en kall dusch om man känner sig varm.

Vanliga tecken på solsting

Enligt Apotek Hjärtat finns det några symtom som är typiska för just solsting som kan vara bra att hålla utkik efter. Några av dessa är:

  1. Huvudvärk
  2. Illamående och kräkningar
  3. Synstörningar
  4. Yrsel, irritation och förvirring
  5. Snabb puls
  6. Rödflammig, torr hud
  7. 40 graders feber eller mer
Sol
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!