Saker du bör undvika när det åskar ute.
Saker du bör undvika när det åskar ute. - Foto: Johan Nilsson/TT

4 saker att undvika när det åskar ute – kan vara dödligt

Här listar Nyheter24 viktiga saker att tänka på när det åskar och vad du bör undvika att göra. Samt hur du med ett enkelt knep kan ta reda på hur långt borta åskan faktiskt är.


Åska är något som många kan tycka är obehagligt. Den kan kännas oberäknelig och man vet aldrig var blixten ska slå ner. Att bli träffad av en blixt kan orsaka svåra skador och till och med vara dödligt, skriver krisinformation.se.

Höga muller kan ge en känsla av åskovädret är väldigt nära en själv. Men det finns faktiskt ett enkelt knep för hur man tar reda på ungefär hur långt bort åskan faktiskt är.

Så vet du hur långt bort åskovädret är

När du ser en blixt på himlen så ska du direkt börja räkna, i lagom takt. Om det är tre sekunder mellan att du ser en blixt och hör en åskknall betyder det att blixten slagit ned en kilometer i från där du befinner dig, enligt krisinformation.se.

Åskoväder i sig behöver inte vara farliga, men det finns vissa saker du bör tänka på när det är åskar och blixtrar. Bland annat bör man inte duscha, eftersom om blixten slår i en vattenledning kan den färdas långt med hjälp av vattnet. 

Viktiga saker att tänka på när det åskar

  1. Undvik öppna fält

  2. Undvik att duscha

  3. Stå inte under träd eller höga föremål

  4. Dra ur sladdar ur väggen

Säkra platser när de åskar

De finns platser som är säkrare än andra när de åskar ute, enligt krisinformation.se. Några av dessa platser är följande. 

1. Inne i byggnader och hus

2. Inne i bilar

Osäkra platser när det åskar

Några platser du inte bör befinna dig på när det är åskoväder är dessa.

1. Inne i tält

2. På en öppen båt i vattnet

3. På ett öppet fält

4. I vatten

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!