Hon var en av fyra gisslantagna.
Hon var en av fyra gisslantagna. - Foto: Polisen/TT/Jack Mikrut

Hon togs som gisslan i Norrmalmtorgsdramat – blev gravid med Clark Olofsson

Kristin Enmark var en av fyra gisslantagna i Norrmalmtorgsdramat. Här får du veta om hennes kärlekshistoria med Clark Olofsson och vad som hände sen.


Clark Olofsson är en av Sveriges kändaste brottslingar. Clark Olofsson har bland annat rånat en bank, smugglat narkotika, gjort sig skyldig till mordförsök och ett välkänt gisslandrama som har kommit att kallas för "Norrmalmtorgsdramat", vilket även Aftonbladet rapporterat om. 

I dag är Clark Olofsson 76 år gammal, utsläppt från fängelse och befinner sig i Belgien, något som Nyheter24 har skrivit mer om.

I det omtalade Norrmalmstorgsdramat höll Clark Olofsson och Janne Olsson fyra personer gisslan. En av de fyra personerna var Kristin Enmark, en kvinna som sedan kom att bli gravid med Clark Olofsson, skriver Aftonbladet.

Togs som gisslan – blev gravid med Clark Olofsson

I dag är Kristin Enmark 73 år gammal och den som gav upphov till “Stockholmssyndromet”. När hon hölls gisslan var hon bara 23 år gammal. Hon blev då blixtförälskad i Clark Olofsson och ville skydda honom från polisen.

Vid ett tillfälle under gisslandramat fick hon prata i telefon med den dåvarande statsministern Olof Palme. Då ska hon ha bett honom säga åt poliserna att släppa rånarna.

– Snälla rara söta gulliga, Olof. Jag har varit socialdemokrat i hela mitt liv, och jag ber på mina bara knän att du ska lösa situationen genom att ringa till poliserna och säga till dem att de ska släppa rånaren med hans pengar och Clark och Elisabeth och mig. För vi är inte rädda för dem och då kommer allt att gå bra, sa hon då, enligt Aftonbladet.

Clark Olofsson blev en trygghet för Kristin Enmark

För Kristin Enmark blev Clark Olofsson en trygghet i tumultet. Han talade om för henne att inget ont skulle hända henne, vilket gjorde att hon glorifierade honom, skriver Hemmets Journal.

Efter Norrmalmstorgsdramat fortsatte de två att träffas och hålla kontakt. Kristin Enmark blev även gravid med honom. Ett barn som hon dock förlorade i magen på grund av utomhavandeskap, enligt Aftonbladet.

I en intervju med Aftonbladet från 2015 berättade Kristin Enmark om känslorna hon haft för Clark Olofsson.

– Jag blev kär i honom, det förnekar jag inte. Men samtidigt fanns det aldrig ett ”vi”. Dels hade Clark en fästmö, sedan var han kriminell, och med tanke på hela situationen så blev det aldrig möjligt för oss.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!