mygginvasion i delar av landet.
mygginvasion i delar av landet. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Sang Tan/AP/TT

Myggexplosionen fortsätter: "Hästen blir hysterisk"

Den blöta sommaren 2023 är en av förklaringarna till att vi har så mycket mygg denna höst. Än så länge skönjas inget slut för myggornas framfart.


En av förutsättningarna för myggens framfart är bland annat den regniga sommaren 2023. Nu har även en ny-gammal myggart återetablerat sig i landet, det rapporterar TV4:s "Efter fem".

– Tidigare i somras rapporterades det att guldtömyggan, som är ganska vacker ändå, hade upptäckts i Sverige efter att ha varit försvunnen sedan 1970-talet, säger Henrik Alsterdal i Efter fem

Utöver guldtömyggan har även myggtypen tigermygga upptäckts i Sverige. Speciellt påverkad av myggens stora utbredning denna höst är Nedre Dalälven, för fjärde gången i år. Detta har lett till att bekämpningsmedlet börjat ta slut i området. Nyheter24 har även tidigare år rapporterat om liknande situationer i området.

"Det kommer bli mycket värre"

Jan Lundström, verksamhetsledare på biologisk myggkontroll menar att myggen kommer fortsätta din framfart, då myggen som egentligen skulle blivit bekämpade som larver, inte har kunnat tas bort då bekämpningsmedlet tog slut.

Om myggsituationen säger Gerhard Winrorth, boende i drabbade Möklinta:

– Det har inte nått sin höjdpunkt ännu, det kommer bli mycket värre. När det är som värst går man helst inte ut. Hästen blir hysterisk och hönsen och fåren gräver ned sig, säger Gerhard Winrorth till TV4:s Efter fem.

Läs mer: Enkla superknepet: Så blir du snabbt av med myggbettet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!