Mygginvasionen i Nedre Dalälven gör vardagen olidlig för de boende.
Mygginvasionen i Nedre Dalälven gör vardagen olidlig för de boende. - Foto: Privat och Arnulfo Franco/AP/TT

Cajsa, 41, om mygginvasionen: "Rent ut sagt olidligt"

Till följd av värmen och den höga luftfuktigheten plågas boende vid Nedre Dalälven av mygg. "Dottern får ibland ren ångest och panik när vi ska ta oss till och från bilen", säger 41-åriga Cajsa Laurila, som bor i området, till Nyheter24.


En mygginvasion härjar just nu vid Nedre Dalälven och tvingar boende i området att stanna inne för att undvika de många blodsugande insekterna. 

Situationen vid Nedre Dalälven är "olidlig"

Nyheter24 har pratat med Cajsa Laurila, 41, som är bosatt i området och som beskriver situationen som värre än på länge. 

– Läget med myggen i år är värre än det varit på de snart tio år som vi bott här. Första året var det också hemskt och vi funderade då på om vi gjort rätt som flyttat hit. Sen blev det bättre och bättre. Men i år är det rent ut sagt olidligt, säger hon. 

"Dottern får ren ångest och panik"

Cajsa beskriver vidare den stora påverkan som mygginvasionen har på familjens vardag.

– Vi kan inte vara ute. Gräset på gräsmattorna har fått växa vilt. Det når nu över knäna. Djuren går inte ut om de inte måste. Inte ens hönsen vill vara ute, säger hon.

Foto: Sara Johannessen Meek/NTB/TT

Även Cajsas femåriga dotter är märkbart påverkad av situationen.

– Vår dotter på fem år får ibland ren ångest och panik när vi ska ta oss till och från bilen. Hon står redo vid dörren och räknar ner. Sen springer vi så fort hon kan och så får vi spendera en god stund i bilen eller hallen och döda de mygg som följt efter oss. 

Tvingas bära skyddsdräkt för att undvika myggen

Enligt Cajsa går nu hela sommaren förlorad till följd av invasionen.

– Ingen kan ta sig ut. Ingen kan sitta ute och bara njuta av de underbara kvällarna. Man måste stänga in sig, stänga dörrar och fönster. 

Cajsa tillsammans med sin dotter. Foto: Privat

Om man ska vistas utomhus, utan att bli sönderbiten, krävs både planering och särskild utrustning:

– Måste man gå ut så är det myggmedel i mängder, samt bidräkt, som gäller. Man får också passa på när det blåser ordentligt, förklarar Cajsa som också säger att familjen kan tvingas flytta om läget inte förändras i framtiden.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!