Afrikansk svinpest har kommit till Sverige
Afrikansk svinpest har kommit till Sverige - Foto: Michael Probst/TT/Jordbruksverket

Svinpesten sprider sig i Sverige – Jordbruksverket släpper karta över smittzon

Sju döda vildsvin har hittats i Fagersta, drabbade av afrikansk svinpest. Nu spärrar Jordbruksverket av ett stort området och släpper karta över smittzonen.


För första gången någonsin har flera fall av den afrikanska svinpesten konstaterats i Sverige. Afrikans svinpest är en allvarlig virussjukdom som kan drabba grisar och vildsvin. Människor och andra djur kan inte få smittan.

Sju döda vildsvin har konstaterats smittade

Hittills har sju vildsvin hittats döda i ett område i Fagersta. Efter att ha tagit prover på de döda vildsvinen kunde man konstatera att de drabbats av den dödliga sjukdomen.

Det är i nuläget oklart hur svinpesten har tagit sig till Sverige, men smittan kan spridas genom griskött och följa med på människors skor, redskap eller bilar.

– Vi kommer införa jätteallvarliga restriktioner och det kommer människor i området att märka av, säger Erika Chenais statsveterinär vid SVA, till Aftonbladet.

Jordbruksverket släpper karta över smittzonen

Nu har Jordbruksverket gått ut med en karta på ett stort område som kommer spärras av, på grund av sjukdomen.

För att ta reda på exakt hur stort område som är smittat kommer ansvariga myndigheter och jägarorganisationer leta efter döda vildsvin.

“Inom det drabbade området kommer allt tillträde till en början vara förbjudet. Det innebär till exempel att man inte får vistas där, plocka bär och svamp, jaga, arbeta med skogsbruk, eller göra andra friluftsaktiviteter.”, skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

Bild över den avspärrade smittzonen. Foto: Jordbruksverket

Jordbruksverkets vädjan – ta inte med kött från smittoländer

Jordbruksverket ber nu allmänheten att inte ta med korv, kött eller andra charkvaror till Sverige från länder där afrikansk svinpest också finns. Länder som listas av Jordbruksverket är Tyskland, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern och Ryssland.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!