Transkriget för hård kritik.
Transkriget för hård kritik. - Foto: Skärmavbild/SVT

Tittarna rasar på SVT:s dokumentär Transkriget: "Konspiratoriskt haveri"

SVT har gjort en dokumentär som heter "Transkriget". Som handlar om transvården i Sverige. Nu har flera stora medier gått ut och kritiserat dokumentären och vinkel.


I dokumentären får man veta mer om könsdysfori, transvården i Sverige och könsbekräftande vård, vilket även Veckorevyn skrivit om.

Medierna sågar SVT:s Transkriget

Nu har fler medier gått ut och kritiserat SVT:s dokumentär. I en debattartikel från Aftonbladet har de kallat dokumentären för “ett konspiratoriskt haveri, där SVT bidrar till att skapa moralpanik kring frågan”.

Även Dagens Nyheter har kommenterat dokumentären och menar att den försöker säga att könsdysfori är en ”kultursjukdom”. Expressen menar att dokumentären sprider "skräckpropaganda", i och med att man inte får se en enda person som faktiskt har blivit hjälpt av transvården i Sverige.

Något som alla kritiker verkar stå eniga i är att de tycker att för få som blivit hjälpta av transvården fått utrymme i dokumentären. Många hade även önskat man kunde varit tydligare med att de flesta faktiskt inte ångrar att de fått könsbekräftande vård.

SVT möter kritiken

Nu har SVT gått ut och mött den kritik som dokumentären fått.

SVT:s Charlotta Friborg säger i ett uttalande att SVT tidigare har fokuserat på de som är nöjda med transvården, men att de nu ville lägga fokuset på motsatsen.

– Det är viktigt att den forskningen kommer ut och debatteras, säger Charlotta Friborg till SVT Kulturnyheterna.

SVT
Senaste nytt

Eslövspappan: "Hon har blivit instruerad"

Brister hos socialen – missar att betala in hyra

Många socialtjänster i landet missar att betala in hyran i tid – trots att de åtagit sig att hjälpa personer med det, rapporterar Hem & hyra.

Fem nya återvändandecenter på plats

Migrationsverket har under hösten fått fram fem återvändandecenter med totalt 650 platser för personer som fått avslag på sin asylansökan. Hittills är det en mycket liten del av alla som fått ett utvisningsbeslut som kan få plats där.

Iran lämnar klimatmöte i protest mot Israel

Irans delegation har i protest lämnat ett möte där Israel deltog under COP28 i Förenade arabemiraten.

Nevs elbil såld – ska tillverkas i Trollhättan

Elbilsutvecklaren Nevs har sålt elbilsprojekten Emily och Pons till ett kanadensiskt företag, uppger vd:n Nina Selander vid en pressträff under den pågående elbilsmässan i Göteborg.

Polisen i Töreboda rapporterar om trafikbrott

1 timme sedan
"LV 202, Töreboda, trafikbrott", skriver polisen på sin hemsida.