Saab 9000
Att hitta en rostfri Saab 9000 Aero i Sverige är bestämt knepigt. - Foto: Bring a Trailer

Unik möjlighet: Saab 9000 Aero i superskick till salu

Efter alla turer kring Nevs och EV Electra så kan det kännas behagligt att blicka tillbaka på vad som en gång i tiden rullade ut ur portarna på Stallbacka-fabriken i Trollhättan.


Saab 9000 firar 40 år om några månader och just nu finns det ett riktigt välbevarat exemplar till salu på den amerikanska hemsidan Bring a Trailer.

Det är Saab-samlaren Mark Skinner från Brooklyn som är säljare. Han påstår att bilen är så välbevarad att den fortfarande luktar som när den rullade ut från Stallbacka-fabriken för 28 år sedan.

Denna Saab 9000 startade sitt liv i Kalifornien. (Foto: Bring a Trailer)

En robust vagn

Saab 9000 gjorde sig snabbt känd som en robust bil som klarade av att rulla riktigt långt utan några större problem. Därför har många 9000 fått avsluta livet som slitvargar med skroten som sin slutgiltiga destination. 

De som inte har dött skrot-döden har i många fall trimmats och hamnat i fartälskande ungdomars händer. Det är inte heller en perfekt väg till en hög andel välbevarade originalexemplar.  

Det gör att Skinners exemplar som är till salu sticker ut rejält. Utifrån bilderna är skicket så nära man kan komma när bilen var ny. Det går inte att ana en minsta antydan till rost vilket är vanligt på 9000 som rullat på svenska vägar. 

Denna 9000 Aero är till salu i New York. (Foto: Bring a Trailer)

En Saab i bästa skick

Anledningen till det exceptionella skicket är antagligen att den aktuella bilen började sitt liv i soliga Kalifornien, långt bort från saltade vägar. 

Bilen, som har körts 16 000 mil, är lackerad i den läckra kulören imolaröd vilket tillsammans med de svarta pilotstolarna och takluckan får anses vara en av de mest eftertraktade konfigurationerna av en 9000 Aero. 

Som tidigare nämnt är bilen i ett utsökt skick och den har dessutom pysslats om ordentligt på underhållsfronten. Bland annat har den nuvarande ägaren monterat en ny styrstång, fyllt på AC:n, bytt ventilkåpspackningen och bytt ut servopumpen.

Bilen är försedd med de berömda Musse Pigg-stolarna. (Foto: Bring A Trailer)

Ikonisk svensk

Saab 9000 betraktas av många som en av Saabs mest ikoniska modeller men den har inte nått samma ikonstatus som den första generationen av 900 ännu vilket är orsaken till att prisbilden är betydligt lägre. 

Det skulle med andra ord kunna vara så att 9000 har en ganska rejäl prisökningspotential framöver då mängden exemplar successivt minskar samtidigt som dess popularitet lär öka. 

Det högsta budet just nu är 10 750 dollar och budgivningen slutar snart. Det blir spännande att se om budgivningen tar fart under den sista tiden. 

Den lär dock ha svårt att komma i närheten av de 145 000 dollar som en 900 cabriolet i nyskick betingade för ett år sedan.

Saab 9000 har ännu inte börjat klättra överdrivet mycket i pris. (Foto: Bring a Trailer)
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!