Fartkameror i Sverige
Det finns runt 2 400 fartkameror utmed Svenska vägar. - Foto: Jonas Ekströmer/Björn Larsson Rosvall/TT

Förslaget: Fartkameror ska användas för övervakning

Sveriges fartkameror är ämnade att öka trafiksäkerheten, men framöver kan de även komma att användas för övervakning av landets bilister


Under veckan gick Trygg & Säker-konferensen, som kretsar kring trygg- och säkerhetsfrågor i det offentliga Sverige, av stapeln i Göteborg.

Under konferensen lyfte justitieminister Gunnar Strömmer (M) landets fartkameror som ett möjligt verktyg för polisen i arbetet mot gängkriminaliteten, rapporterar Göteborgs-Posten.

Förslaget är en del av en större snabbspårsutredning kring utökade befogenheter för kameraövervakning, tillsatt av Regeringen och Sverigedemokraterna.

Här är fartkamerorna som fångar flest

Ska tillåta uppkoppling i realtid

När det gäller fartkamerorna specifikt handlar det om att ge polisen möjligheten att koppla upp sig till fartkameror i realtid.

– Det vi nu ska titta på är möjligheten att i realtid kunna få koppla upp sig och exempelvis följa en misstänkt kriminell som för fram ett fordon, säger Gunnar Strömmer (M) till GP.

I dagsläget hanteras alla bilder från fartkamerorna manuellt, och går endast att begära ut i efterhand. 

Tar efter andra länder

I Sverige är regelverket relativt strikt vad gäller kameraövervakning, och i andra europeiska länder finns det redan större möjligheter för kontinuerlig övervakning av vägnätet.

I Storbritannien, som är känt för sin utbredda kameraövervakning i städerna, finns det så kallade ANPR-kameror utplacerade längs med många större vägar.

Förkortningen står för Automatic Number Plate Recognition, och systemet identifierar automatiskt bilar som exempelvis är efterlysta, oskattade eller belagda med körförbud.

Letar man efter en specifik bil kan systemet även flagga upp när denna passerar en kamera.

Systemet finns redan i svenska polisbilar, och hjälper de patrullerande poliserna att identifiera bilar som kan vara kandidater för ett trafikstopp.

Nya fartkameror på gång

Om förslaget går igenom kommer introduceringen av de nya reglerna kring fartkameror sammanfalla med en ny typ av fartkameror som Trafikverket ska introducera under nästa år.

De nya kamerorna är av en avancerad typ som kan täcka flera filer samtidigt och identifiera exakt vilken bil som kör för fort.

De nya kamerorna kan dessutom placeras högre över vägbanan, exempelvis i en vägport, och ska även placeras inne i städerna.

Bil