Onsdag 29 Jun
Stockholm

Världens allra sämsta valutor

Finanskris säger du? Läs listan som får dig att må mycket bättre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den svenska kronan tappar allt mer mot den amerikanska dollarn. Men oroa dig inte. Du är i en mycket bättre sits än många andra i världen.

Härmed presenterar Nyheter24 världens överlägset sämsta och helt enkelt värdelösa valutor.

10. Paraguay -

Landet är Sydamerikas näst fattigaste. Arbetslösheten ligger på 16 procent och över 35 procent lever i fattigdom. Huvudstaden Asuncion är bland världens allra biligaste. Landet för den som vill få valuta för pengarna.

9. Guinea -

Det afrikanska landet Guinea har världens nionde sämsta valuta. Den tidigare franska kolonin har stor export av alminium, diamanter och guld. Dessutom har fotbollslandslaget aldrig kvalat in till VM.

8. Laos -

Gränsar till Vietnam och har på senare år blivit ett riktigt turistresemål, kanske på grund av valutan. Huserar de indokinesiska tigrarna, den asiatiska elefanten och har en välmående opium-industri.

7. Iran -

Oljeintäkterna har kraftigt drivit upp priserna i Iran. Landet är en av världens största oljeproducenter men ingen vet vart pengarna försvinner. Allt från bensin, till flygbiljetter och livsmedel kostar stora summor, något många inte råd att betala.

6. Indonesien -

Världens största islamiska land har världens sjätte sämsta valuta. Turistparadiset Bali ligger i landets södra delar och räknas bland världens vackraste turistmål.

5. Sao Tome & Principe -

Sao Tome & Principe är ett litet ö-rike utanför Afrikas västra kust. Den tidigare portugisiska kolonin är Afrikas näst minsta land och exporterar kokos och kaffe.

4. Vietnam -

Sedan kriget mot USA har Vietnam utvecklats till ett välmående turistmål. Men det kommunistiska landet har en förkärlek till den amerikanska valutan och det är inte ovanligt att man blir ombedd att betala med dollarn.

3. Turkmenistan -

Den tidigare sovjetiska republiken fick en egen valuta i november 1993 när manaten ersatte den ryska rubeln. På sedlarna finns numera endast den tidigare presidenten Turkmenbashi som ofta kallade sig själv för "president för livet". Trots landets stora olje- och naturgastillgångar har ännu inte tagit landets befolkning ur fattigdomen.

2. Somalia -

I ett land utan en officiell regering är det inte konstigt att valutan inte är värd särskilt mycket. I det laglösa Somalia har valutan shilling varit i cirkulation sedan 1962.

1. Zimbabwe -

Antagligen är summan redan mycket större då inflationen stiger för varje dag. I oktober låg den på över 231 miljoner procent. Ett ägg kostar 35 miljoner i landets valuta. Nyligen gick myndigheterna ut och bad allmänheten att sluta använda sedlarna för att torka sig efter toalettbesök. Det säger en hel del om hur lite valutan är värd just nu.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.