Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Avgångskrav på Ask också från borgerligt håll

1 av 1

Leif R Jansson / SCANPIX

Nyheter | 24/03/2010 10:06

"Det här har att göra med grundläggande demokratiska värden."

Beatrice Asks (m) uttalanden om att hänga ut brottsmisstänka med gredelina kuvert - så de får "skämmas på torget" - har fått kraftfulla reaktioner.

Bland annat har förre justiteministern Thomas Bodström (s) i veckan krävt att justiteministern ändrar sig eller avgår.

Nu höjs avgångskravet också från borgerligt håll.

Till exempel delas Bodströms uppfattning av Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman.

– Antingen vill jag se en pudel som verkligen övertygar och som visar att hon begriper vad hon har sagt eller hur illa det är. Eller så ska hon avgå, säger hon till Aftonbladet och konstaterar att Ask skadar alliansregeringen.

Även inom det politiska nätverket Liberati, knutna till folkpartiet, menar att Ask inte kan sitta kvar.

"nog är detta allvarligt – mycket allvarligare än att vara ansvarig justitieminister när en spion rymmer, eller att vilja köpa ut sin hyresrätt. Det här har att göra med grundläggande demokratiska värden." skriver Liberatis Mårten Schultz i en debattartikel på Politikerbloggen och fortsätter:

"Självklart kan vi inte ha en justitieminister som inte i ryggmärgen har inpräntat att man aldrig får köpslå eller peta på rättsstatens fundamentala värderingar. Här behöver regeringen, efter utspelen, visa tydlighet."

Statsminister Fredrik Reinfeldt har medgett att Asks uttalande var en groda men avvisar kategoriskt alla avgångskrav.