Alliansen

Alliansen är namnet på ett programsamarbete som de borgerliga partierna i riksdagen inledde på nationell nivå inför riksdagsvalet 2006. Det var då alltså Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpariet och Moderaterna som tillsammans fick majoritet. Moderaternas dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt blev med andra ord statsminister, eftersom att Moderaterna var det största av de fyra partierna när Alliansen började samarbeta. 

I riksdagsvalen 2010 blev Alliansen omvald, men fick inte egen majoritet. Istället ledde Reinfeldt en minoritetsregering som fick ta stöd av oppositionspartierna.

I nästa riksdagsval, år 2014, blev det förlust för Alliansen, som meddelade att de "härmed går i opposition". I december samma år uppstod en regeringskris när Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budget och i samma veva fällde regeringens budget. Stefan Löfven, statisminister och partiledare för Socialdemokraterna, offentliggjorde då planer på att införa ett extra val och i samband med det meddelande Alliansen att de kunde tänka sig att gå till val som ett enat parti. Men efter Decemberöverenskommelsen blev det inget nytt val.

Alliansen har en egen vänförening, Alliansens Vänner. Strax före valet 2006 skrev en del av "kulturvänstern" på ett upprop mot de borgerliga partierna och alliansens politik, under det egna namnet "Motståndsrörelsen Alliansfritt Sverige"


idag 15:20
Oljepriset pressas nedåt trots att oljekartellen Opec och dess allierade i sammanslutningen Opec-plus – där bland annat Ryssland ingår – i torsdags fattade beslut om nya produktionsbegränsningar.
igår 18:00
Oljekartellen Opec+ har enats om att "ytterligare minska oljeproduktionen med 600 000 till en miljon fat om dagen", säger en källa med insyn i förhandlingarna mellan de 13 medlemsländerna till nyhetsbyrån AFP.
27 Nov, 22:08
Polens president Andrzej Duda har svurit in en ny konservativ regering med premiärminister Mateusz Morawiecki i spetsen. Regeringen lär inte bli långvarig och kritiker hävdar att Morawiecki vill använda dagarna innan den röstats ned till att utse nya myndighetschefer.
24 Nov, 12:36
Sedan 2010 har högerliberala VVD dominerat alla regeringar i Nederländerna. Men nu är det läge för en paus, anser partiledaren och justitieministern Dilan Yesilgöz-Zegerius.
22 Nov, 16:30
En rysare väntar när fyra jämnstarka partier kämpar om att bli störst i Nederländernas parlamentsval. Vem som efteråt kan regera med vem är högst oklart.
19 Nov, 10:32
Miljöpartiet ställer sig bakom Sverige som medlem i Nato. Partiet kommer inte att driva på för ett utträde ur alliansen. Nato är en nödvändig organisation för att upprätthålla självständighet, säger riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP).
13 Nov, 18:32
Polens oppositionspartier, som hoppas bilda ny regering, nådde en smärre framgång på måndagen då deras kandidat valdes till talman i underhuset sejmen. Men presidenten från Lag och rättvisa blockerade en omedelbar maktöverlämning.
6 Nov, 21:08
Den sittande högerkonservative premiärministern Mateusz Morawiecki får i uppdrag att göra ett första försök att bilda en ny regering efter valet i Polen i oktober.
26 Okt, 19:04
Stödet för Sydafrikas maktparti ANC ligger inför nästa års val under 50 procent, enligt en aktuell opinionsundersökning.
26 Okt, 17:28
Godkännandet av Sveriges Natoansökan i det turkiska parlamentet kan dröja till december eller till strax efter nyår. Företrädare för regeringspartiet AKP gör den bedömningen i turkiska medier, rapporterar TV4.
23 Okt, 19:04
Hon vill riva upp sanktionerna mot Ryssland, strypa migrationen och bredda åsiktskorridoren. Det har gjort Sahra Wagenknecht till en av Tysklands mest populära politiker. Nu vill vänsterns stjärnnamn starta ett nytt parti för att utmana vad hon kallar den sämsta tyska regeringen sedan kriget – men också "lifestyle-vänstern".
18 Okt, 05:48
I Polen väntar en politisk helomvändning efter att oppositionen gått segrande ur söndagens parlamentsval. Men resultatet kommer efter en valrörelse som – även med polska mått mätt – präglats av en ovanligt brutal retorik, enligt statsvetaren Katarzyna Jezierska. Polariseringen i Polen har nått en toxisk nivå, säger hon.
16 Okt, 10:24
Polen väntar på måndagen på det slutgiltiga resultatet från söndagens val, där valdeltagandet enligt vallokalsundersökningar landade på rekordhöga 72,9 procent.
15 Okt, 07:26
Polen röstar på söndagen i vad som beskrivs som det viktigaste valet sedan kommunismens fall. Mätningarna pekar på en ledning för högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa.
14 Okt, 09:36
Ace of Bases "Happy Nation" ljuder ur högtalarna och besökarna på gayvänliga baren Warmut i centrala Warszawa gör sig redo för kvällens bingo med penna och papper i hand. Kan vi ha ett Polen som är som den här platsen – färgglatt och leende? frågar sig den polska politikern Klaudia Jachira inför helgens ödesval.
13 Okt, 08:58
När Polen går till val duckar regeringspartiet frågor från journalister. Chefredaktören för en partitrogen veckotidning sågar kritiken om att styrande Lag och rättvisa gör landet auktoritärt. Deras agenda är typiskt socialdemokratisk, säger han till TT.
13 Okt, 05:56
Auktoritär politik, nationalism och nej till abort och hbtq – men också satsningar på välfärd och barnfamiljer. Polens styrande parti Lag och rättvisa (PIS) leder opinionen inför valet. Livet i Polen är bättre nu. Vi tjänar mer, och vi kan gå på bra universitet, säger väljaren Silvia Owsiejko som röstar på partiet.
4 Okt, 13:38
Vad vill egentligen SAS nya ägare, hur ser framtiden ut för SAS och vad händer med SAS eurobonusprogram?
4 Okt, 09:22
Centerpartiet lägger tio miljarder mer än regeringen på sänkt skatt i sin skuggbudget. Tyvärr är Centerpartiet det enda partiet i Sverige som tror på det som var grunden för Alliansen, säger ekonomiskpolitiska talespersonen Martin Ådahl.
28 Sep, 05:30
Oron att Sverige på sikt inte släpps in i Nato är överdriven. Trots alla turer rör det sig fortfarande om en tillfällig försening, inte ett totalstopp, enligt bedömare. Sverige behöver inte en plan B, men en plan A 2.0, säger professor Kjell Engelbrekt.
1 2 3 4 ... 43