1 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
2 av 2
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Maud Olofsson hyllar Volvoaffären

Den svenska bilindustrins ögonsten, Volvo, övergår från amerikanskt till kinesiskt ägande. Och näringsminister Maud Olofsson (c) hyllar uppgörelsen.


GÖTEBORG. Näringsminister Maud Olofsson var på plats i Volvohallen i Torslanda för att överse storaffären mellan amerikanska Ford och kinesiska Geely.

Bytet som växlade ägarskap var Volvo PV.

Och näringsministern uttryckte stor glädje över att affären gått i lås.

– Med Geely får Volvo tillträde till en betydligt större marknad och det är man helt beroende av.

– Samtidigt ska vi vara medvetna om att det är en tuff situation för alla biltillverkare nu och det krävs stora insatser och ett hårt arbete från Volvos sida för att man ska lyckas, säger Maud Olofsson till Dagens Nyheter.

Näringsministern tror att det kinesiska övertagandet kan bli en nystart för Volvo.

– Att Sverige trots sin litenhet kan hålla sig med ett världskänt bilmärke är unikt och det är viktigt att Volvo fortsätter att vara svenskt med det starka samarbetet och den starka lojaliteten mellan ledning och anställda. Samtidigt blir Volvo nu ett världsmärke och en del av första generationen globala biltillverkare.

Kinas vicepresident Xi Jinping var också i Göteborg under ett fyradagarsbesök i Sverige. Dock höll han sig borta från Volvohallen och cruisade i stället runt i Mercedes i centrala Göteborg, rapporterar GT.

De övriga bilarna i karavanen var av märket Volvo.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!