Måndag 2 Aug
Stockholm

Ipred fyller ett år - ingen fälld ännu

Den lagliga försäljningen har ökat men ingen har fällts med hjälp av Ipredlagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ipredlagen trädde i kraft för ett år sedan i morgon, 1 april. Men ännu har den inte lett till en enda fällande dom. Inte heller har attityderna till illegal fildelningen ändrats sedan införandet.

Detta trots att företag redan samma dag som lagen trädde i kraft började begära ut ip-adresser till servrar med upphovsrättsskyddat material.

Många fall väntar fortfarande på sitt avgörande och industrin är frustrerad över att det går för långsamt.

– Det är en klar besvikelse att det tagit så lång tid; ännu har vi inte sett de resultat i domstolarna som vi hade räknat med. Men det beror på att det här är nytt och svårt och ska hanteras seriöst. Vi tror att det kommer att gå fortare när det första ärendet är avgjort – när domstolarna satt reglerna, säger exempelvis Lars Gustafsson, vd på skivbolagens branschorganisation, Ifpi, till DN.

Och enligt experterna har attityden till fildelning inte ändrats nämnvärt under året, även om trafiken till en början tycks ha minskat - men bara för att sedan återhämta sig. Vad som i stället har hänt är att piraterna blivit noggrannare med att dölja sin aktivitet genom anonymiseringstjänster.

– Det i sin tur leder till att bekämpningen av grövre brottslighet har försvårats, säger Måns Svensson, doktor i rättssociologi vid Lunds universitet, till DN.

Samtidigt finns det en trend som glädjer branschen. Den lagliga försäljningen har ökat. Något som åtminstone Ifpis vd tror har med Ipredlagen att göra.

– Rättsfallen tar tid men lagen har helt klart en allmänpreventiv betydelse, säger Lars Gustafsson till DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela