Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna blir vågmästare

- 27/04/2010, 11:02 -
Skulle det vara val i dag skulle Jimmie Åkesson bli vågmästare, enligt SVT:s väljarindex.
1 av 5

Skulle det vara val i dag skulle Jimmie Åkesson bli vågmästare, enligt SVT:s väljarindex.

Leif R Jansson / SCANPIX

Men statsvetaren Tommy Möller tror att det i så fall skulle bli minoritetsregering.
2 av 5

Men statsvetaren Tommy Möller tror att det i så fall skulle bli minoritetsregering.

Anders Wiklund/SCANPIX

Jämnläge kan bli dödläge. Får sverigedemokraterna vågen att tippa över?
3 av 5

Jämnläge kan bli dödläge. Får sverigedemokraterna vågen att tippa över?

Pitero Pics

4 av 5

SVT

5 av 5

SVT

Enligt SVT:s väljarindex - en sammanvägning av samtliga opinionsinstituts mätningar - får sverigedemokraterna en vågmästarställning. Och kan därmed komma att avgöra svensk politik efter valet i höst.

SVT presenterade på måndagskvällen i Aktuellt sin ”poll of polls”: ett väljarindex som väger ihop resultaten från samtliga stora opinionsinstituts mätningar.

Enligt skulle sverigedemokraterna bli vågmästare i riksdagen om det vore val i dag. Det innebär att sverigedemokraterna kan bli tungan på vågen i ett dödläge mellan de två blocken.

Partiet får 4,7 procent i Väljarindex - klart mer än de 2,9 procent sverigedemokraterna samlade ihop i förra valet. I flera opinionsmätningar den senaste tiden har dock sd legat under fyraprocentsspärren till riksdagen.

Sverigedemokraterna backar

Resultatet i SVT:s mätning tros bero på att partiet legat högt i mätningar från United Minds och Sentio som ingår i Väljarindex. Samt att undersökningen är webbaserad.

I just United Minds senaste mätning backar dock sverigedemokraterna till 4,2 procent och förlorar sin vågmästarställning. Ett så lågt stöd har inte partiet haft sedan juli förra året.

– Det verkar som om sd nådde sin höjdpunkt för tidigt, konstaterar opinionsanalytiker Carl Melin.

Statsvetaren Tommy Möller tror att blockpolitiken spricker om sverigedemokraterna skulle bli vågmästare efter valet i höst. Inget parti kommer våga gå över till det andra blocket och därmed riskera en svekdebatt.

Kan bli minoritetsregering

Men ett troligt scenario är, enligt Möller, att två eller tre småpartier tillsammans bildar en minoritetsregering - som överlever med hoppande majoriteter. Till exempel skulle folkpartiet, centern och miljöpartiet kunna tänkas bilda regering.

– Det kan mycket väl bli så att vi i nästa mandatperiod får en ganska turbulent parlamentarism med till och med regeringskriser och regeringsombildningar och kanske också nyval, säger Tommy Möller till SVT.

Statsvetaren påminner om 20-talet när Sverige hade tio regeringar på ett decennium.

SVT:s väljarindex skiljer sig från den sammanställning Novus gör på uppdrag åt Sveriges Radio, som bara inkluderar Novus egna opinionsmätningar samt dem från Demoskop, Sifo, Skop och Synovate.

SVT:s väljarindex får dessutom information från Svensk Opinion, som alltså också väger in resultat från Sentio Research och United Minds.

Läs mer om SVT:s väljarindex här.