1 av 2
- Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX
Tidningen beviljades just 2,4 miljoner kronor i presstöd.
2 av 2
Tidningen beviljades just 2,4 miljoner kronor i presstöd. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Nationaldemokrater startar dagis för presstödsmiljoner

Den högerextrema tidningen Nationell Idag beviljades 2,4 miljoner i presstöd. Nu vill tidningens chefredaktör Vávra Suk starta "nationella daghem" för pengarna.


Vávra Suk är partisekreterare i det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna.

Han är också chefredaktör för partiets tidning, Nationell Idag, som i förra veckan under tumultartade former beviljades presstöd på nästan 2,4 miljoner.

Nu väntar en kär gammal idé på att iscensättas. Nationaldemokraterna ska starta "nationella dagis" för pengarna.

– Vi har väntat på presstödet för att kunna genomföra det, säger Vávra Suk, chefredaktör för Nationell Idag, till Expressen.

"Politisk indoktrinering"

Nu ska barn kunna skolas i partiets ideologi i stället för samhällets "hjärntvätt", menar partiet.

– Vi är missnöjda med den politiska indoktrinering som bedrivs på de daghem som finns. Det finns en efterfrågan efter den här typen av daghem hos föräldrar som är trötta på genusgalenskaper och sådant, säger han.

– Vi vill att flickor och pojkar ska kunna låta sina könsroller blomma ut. Det är viktigt för deras identitet. Och att man lär sig respekt för auktoriteter och äldre.

Alla ska vara välkomna, menar Suk. Men han tror inte att muslimer kommer att känna anledning att sätta sina barn i rörelsens "nationella daghem".

– Tanken är att det ska vara värdekonservativt. Men jag tror inte några muslimer kommer att vilja sätta sina barn där eftersom de inte kommer att kunna be fem gånger om dagen.

"Inte blandat"

– Det här blir inte blandat utan väldigt utpräglat nationellt.

Redan till hösten väntar partiets storsatsning på att sjösättas. Och det handlar inte bara om nationella dagisplatser.

– Vi kommer att satsa på webbteve, ungdomsrörelsen och på nationella daghem i Södertälje, säger Vávra Suk till Expressen.

Med presstödet kan partiet frigöra medel för offensiven på andra fronter.

– Jag ser hela vår rörelse som en gemensam organisation, men tidningen är så krävande att det inte kommer att bli något över av presstödet. Däremot kommer partikassan att ha mer pengar över till den här typen av verksamhet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

"Polisen har hanterat två butiksstölder under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.