Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ministern: Så ska unga få tak över huvudet

- 11/05/2010, 09:40 -
1 av 2

Bertil Ericson / SCANPIX

2 av 2

Ingvar Karmhed/SCANPIX

Kristdemokraternas Mats Odell lovar tillsammans med bostadsjätten HSB nya grepp för att ordna bostäder till unga som vill flytta hemifrån.

Ungdomar har i dag svårt att hitta en egen bostad. Flera åtgärder skulle kunna förbättra läget, till exempel ett skattegynnat bosparande och lägre standard mot lägre hyra, skriver kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd) tillsammans med Charlotte Axelsson och Sture BlomgrenHSB i en debattartikel på SvD Brännpunkt.

Åren 1990–1992 föddes en fjärdedel fler barn i Sverige än vanligt. Därmed finns nu 100 000 fler 19–24-åringar jämfört med 2005.

År 2012 kommer antalet ungdomar i den åldern vara ytterligare 50 000.

Det menar skribenterna måste innebära en offensiv för bostäder åt unga.

– Bostadskreditnämnden har i rapporten ”Egen härd” bekräftat problembilden kring ungas bostadssituation. Rapporten visade att antalet unga i åldern 21–25 år som tog sig in på bostadsmarknaden hade minskat i landets tillväxtregioner. Samtidigt utgör boendeutgiften en allt större andel av de unga vuxnas disponibla inkomster, skriver Odell och HSB:s representanter i Svenska Dagbladet.

Norsk modell

– Detta gör att bostadsbyggandet måste öka. Samtidigt måste de befintliga bostäderna utnyttjas mer flexibelt eftersom antalet ungdomar minskar igen efter 2013.

Enligt norsk modell vill Mats Odell införa ett skattegynnat bosparande för unga.

– I Norge bosparar 56 procent av befolkningen mellan 18 och 33 år. Unga får spara upp till 20 000 norska kronor till ett boende varje år med 20 procent skatteavdrag till ett totalt belopp på 150 000 kronor. Många unga slipper därmed att ta topplån den dagen de köper en bostad.

Fler studentlyor

Man vill också göra det möjligt att hyra lägenhet med lägre standard i utbyte mot lägre hyra och bospara till en liten hyreslägenhet med sikte på att därefter köpa en bostadsrätt.

Mats Odell tillsammans med HSB vill också låta bygga fler studentbostäder.

– Byggreglerna kan förenklas för studentbostäderna. Kommunerna bör utfärda tillfälliga bygglov för studentbostäder. Fastighetsavgiften för studentbostäder på 1 272 kronor per år bör avskaffas. Lärosätena i våra storstäder bör också få lov att tillhandahålla bostäder för att upprätthålla sina skolors attraktivitet, skriver de på SvD Brännpunkt.