1 av 2
- Foto: Företagarna
Hur länge ska man behöva köa för att få ett jobb?
2 av 2
Hur länge ska man behöva köa för att få ett jobb? - Foto: OLA TORKELSSON/AP/Scanpix

Unga vill skrota "sist in, först ut"

Närmare 70 procent av de unga tycker att turordningsreglerna missgynnar dem på arbetsmarknaden.


Enligt en undersökning från Företagarna anser nästan 70 procent av Sveriges 18-29-åringar att turordningsregeln i Lagen om anställningsskydd (Las) hindrar dem från att få jobb.

Och 59 procent av den samlade allmänheten håller med.

– Det bästa sättet att fly från ett problem är att lösa det. Ta bort turordningsreglerna för småföretagen, säger Företagarnas vd, Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Turordningsreglerna säger att den som är sist in på en arbetsplats också åker ut först om arbetsgivaren tvingas till nedskärningar.

Många forskare menar att det slår hårdast mot dem som står längst från arbetsmarknaden - det vill säga ungdomar, invandrare och långtidsarbetslösa.

Och Företagarna - en paraplyorganisation för landets småföretagare - instämmer.

– Forskningen slår fast att Las är ett problem. Och nu visar vår undersökning att också ungdomarna tycker det, säger organisationens vd Anna-Stina Nordmark Nilsson till Nyheter24.

– De som är utanför inhängnaden kommer inte in.

Hon hoppas att alliansregeringen nu lovar att åtgärda problemet under nästa mandatperiod.

– De pratar om att det här är en viktig fråga och bland ungdomar är arbetslösheten nästan 30 procent nu. Regeringen har sagt att de inte ska röra på Las under den här mandatperioden. Det måste man tolka som att de tänker se över turordningsreglerna nästa mandatperiod i stället. Om de vinner.

Tycker du att de borde lova det innan valet?

– Ja, absolut.

Men vad gör man för att de som redan är innanför inhängnade ska känna sig trygga på sina arbetsplatser?

– Många vill ju faktiskt byta jobb, men vågar inte säga upp sig för att de redan är på insidan. Men självklart måste staten ta ett ansvar för dem som blir föremål för en omställning. Dessutom ökar tryggheten för alla om jobben blir fler, avslutar Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd på Företagarna.

/
/
Las
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!