Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödgröna fördömer Israel

De rödgröna partiledarna fördömer i skarpa ordalag Israels bordning av fartygen i Medelhavet.

De rödgröna partiledarna fördömer i skarpa ordalag Israels bordning av fartygen i Medelhavet.

BJÖRN LARSSON ROSVALL/Scanpix

Nyheter | 31/05/2010 12:00

Hård kritik från den rödgröna oppositionen efter bordningen av Ship to Gazas fartyg.

– Vi fördömer den israeliska militärens dödsskjutningar och övervåld mot de humanitära aktivister som försökt forsla förnödenheter till Gaza med båt. Aktionen är ytterst allvarlig och har den inträffat på internationellt vatten står detta helt i strid mot folkrätten.

Det skriver de rödgröna partiledarna i ett gemensamt uttalande.

Mona Sahlin (s), Maria Wetterstrand och Peter Eriksson (mp) samt Lars Ohly (v) menar att Israel i grunden bär ansvaret för situationen i Gaza.

– Israels blockad av Gaza gör hela området till ett gigantiskt utomhusfängelse där Israel kontrollerar allt som tillåts komma in eller ut. Detta har lett till ekonomisk katastrof, massarbetslöshet och lidande för Gazas beflolkning. För detta bär Israel ansvaret. Israels allt hårdare attacker mot fredligt motstånd liksom blockaden och ockupationen i hela Palestina måste få ett slut.

– Gazas befolkning måste få leva i frihet, demokrati och med mänskliga rättigheter, avslutar Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly.