Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödgröna skriver kontrakt med unga

- 09/06/2010, 12:30 -
De rödgröna - här representerade av Lars Ohly (v), Mona Sahlin (s) och Peter Eriksson (mp) - vill satsa på unga utan jobb.

De rödgröna - här representerade av Lars Ohly (v), Mona Sahlin (s) och Peter Eriksson (mp) - vill satsa på unga utan jobb.

TV4 Nyheterna

Den rödgröna oppositionen presenterar ett 14-punktsprogram för unga utan jobb.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet presenterade under onsdagsförmiddagen på en pressträff ett "rödgrönt kontrakt för alla unga i Sverige".

Kontraktet omfattar 14 punkter och s-ledaren Mona Sahlin trycker på framför allt två av dem.

* Vid sitt första regeringssammanträde den 14 oktober kommer en ny rödgrön regering att avskaffa det som de rödgröna kallar aktivitetsförbud för unga arbetslösa.

"Förbudet" innebär att unga arbetslösa inte kan få någon åtgärd på arbetsförmedlingen förrän tidigast efter tre månader.

– Unga måste kunna få aktiva insatser direkt, säger Mona Sahlin.

* Unga som inte har klarat av gymnasiet ska få hjälp med att plugga upp betygen.

– De ska kunna plugga upp sina gymnasiebetyg utan att behöva ta studielån för att göra det, säger Sahlin.

V-ledaren Lars Ohly sätter fokus på en annan punkt - att det måste finnas hyresrätter för unga - och miljöpartiets Maria Wetterstrand lyfter satsningen på fler utbildningsplatser.

Den rödgröna kritiken mot regeringens politik är hård.

– Deras politik har misslyckats. De har infört aktivitetsförbud, kastat ut tio miljarder på en allmän sänkning av arbetsgivaravgifterna och satsat på coacher och ungdomslyft, säger Sahlin.

Och vid den extrainsatta riksdagsdebatten om ungdomsarbetslösheten - på socialdemokraternas initiativ - fyllde Sven-Erik Österberg (s) på med ännu en skopa ovett mot alliansregeringen:

Arbetslösheten närmar sig tio procent och 140 personer fler blir dagligen långtidsarbetslösa, konstaterade Österberg:

– Det går inte att sova sig igenom ungdomsarbetslösheten, säger han.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) svarade att de rödgröna bara vill ha "samma Ams-trams" som tidigare. Mot regeringens arbetslinje satte han de rödgrönas "siestalinje".