Måndag 17 Jan
Stockholm

Sd-politiker vägrar betala tevelicens

Jimmie Åkesson vill protestera genom att skippa tv-licensen.
Jimmie Åkesson vill protestera genom att skippa tv-licensen. Foto:

Sverigedemokraterna har inlett en protestaktion mot SVT. Bakgrunden är att de utestängs från SVT:s traditionella slutdebatt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Politiker som tidigare licensvägrat

Efter valet 2006 polisanmäldes tre ministrar, Maria Borelius, Cecilia Stegö Chiló och Tobias Billström, av Radiotjänst efter att det avslöjats att de inte betalat tv-avgift. Två av dem fick senare lämna regeringen.

I protest mot att partiet inte är välkomna i SVT:s stora slutdebatt, har ledande sd-politiker valt att sluta betala tevelicensen till radiotjänst.

Nu planerar partiledningen att uppmana alla medlemmar följa exemplet.

Sd:s partiledare Jimmie Åkesson har tidigare varit inne på att partiet skulle inleda en protestaktion mot SVT:s beslut.

– Vi kommer att protestera med de medel som står oss till buds, har Åkesson sagt till SVT.

En av de sverigedemokrater som valt att strunta i räkningarna från Radiotjänst är riksdagskandidaten Sven-Olof Sällström.

– Jag vill inte betala pengar till en organisation som diskriminerar mig och mitt parti, säger han till branschtidningen Dagens Media i dag.

Erik Almqvist, pressekreterare i sverigedemokraterna säger att det inom kort kan bli aktuellt med en skrivelse där partiet uppmanar sina medlemmar att göra som Sven-Olof Sällström.

– Rent moraliskt tycker vi att det är riktigt att göra som Sven-Olof. Och det kan hända att vi kommer att uppmana våra medlemmar att göra likadant.

Jan Axelsson som är programdirektör på SVT har tidigare sagt att bakgrunden till att partiet inte är aktuellt för slutdebatten är deras låga opinionssiffror.

– Sverigedemokraterna har inte legat på någon konstant hög nivå i opinionsundersökningarna under våren. De har inte heller haft någon central roll i den rikspolitiska debatten, har han sagt till SVT.

Att inte betala tevelicens kan, om man har en tevemottagare, vara straffbart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela