... s-ledaren Mona Sahlin bluffar om jämställdheten.
1 av 2
... s-ledaren Mona Sahlin bluffar om jämställdheten. - Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Folkpartiets jämställdhetsminister Nyamko Sabuni menar att...
2 av 2
Folkpartiets jämställdhetsminister Nyamko Sabuni menar att... - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Sabuni vill syna rödgrön "jämställdhetsbluff"

”Om Mona Sahlin och co ändå vill offra äganderätten på kollektivismens altare - varför inte kvotera in kvinnor till chefspositioner i stället?"


Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) går till hårt angrepp på de rödgrönas jämställdhetspolitik i ett utspel på debattsajten Newsmill.

Sabuni slår mot den rödgröna kvoteringsivern i näringslivet - som hon menar är ett oacceptabelt intrång i äganderätten.

Men samtidigt skjuter hon in sig på att intrånget i själva verket inte är mycket mer än symbolpolitik.

”Om Mona Sahlin och co ändå vill offra äganderätten på kollektivismens altare - varför inte kvotera in kvinnor till chefspositioner i stället? Det skulle vara samma brott mot företags rätt att bestämma själva, men ge än större effekt", skriver Sabuni på Newsmill.

– Men så tycks det heller inte vara resultaten som rödgröna går igång på, utan symbolerna, menar Nyamko Sabuni.

Jämställdhetsministern menar att alliansregeringens politik i stället fokuserat på tre konkreta områden: våld, välfärd och vardag:

– Vi har skärpt lagstiftningen och ökat straffskalan för våld mot kvinnor. Varje år anmäls nära 30 000 fall av våld mot kvinnor. Skyddet och stödet till offren ser bättre ut idag, och rättsväsendet har bättre förutsättningar att sätta fast förövarna. För första gången sätts domare på utbildningsbänken när det gäller könsspecifikt våld. Kvinno- och tjejjourer har fått ökade anslag, skriver Sabuni på Newsmill.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".