Maktkamp24:s bloggpanel sammanfattar ännu en vecka. Burkan diskuteras bland annat.
Maktkamp24:s bloggpanel sammanfattar ännu en vecka. Burkan diskuteras bland annat. - Foto: Santiago Lyon/AP/Scanpix

Maktkamp24:s bloggpanel vecka 29

Burkans vara eller icke vara, barnporrdomar, hyperrealiteter, mobilavgifter och - slipsförbud? Maktkamp24:s bloggpanel har ingen semesterdisciplin alls utan sammanfattar den gångna veckan i vanlig ordning. Läs Emma Marie Andersson (Opassande), Anders Utbult (Alliansfritt Sverige) och Johan Ingerö (Magasinet Neo) här.


BLOGGPANELEN

Nyheter24:s bloggpanel tar grepp på aktuella och roliga politiska frågor och består av:

Anders Utbult, 21 år, hemma från studier vid University of Toronto, är socialliberal socialdemokrat och anser att arbetslöshetsbekämpning och fri rörlighet för människor är viktigaste frågorna. Anders bloggar på Alliansfritt Sverige och twittrar här.

 

Emma Marie Andersson är grafisk formgivare och piratpartist. Anser att informationspolitiken är vår tids största och mest eftersatta frågor. Emma bloggar på Opassande.se och twittrar här.

 

Johan Ingerö, 31 år, redaktör på Magasinet Neo, högerliberal, saknar favoritfråga eftersom helheten är den viktigaste valfrågan. Johan bloggar på Ingero.blogspot.com och twittrar här.

Burkans vara eller icke vara har debatterats intensivt i Europa och Sverige den senaste veckan. Diskussionerna är ofta hetsiga men frågan är om inte meta-debatten här egentligen är lika intressant - varför bryr sig så många? Antalet kvinnor i Sverige med burka går ju att räkna på båda händernas fingrar.

Anders: Jag tror man ser en segregation som är verklig. Man vill bekämpa den - men av rädsla för att svenskar egentligen skulle vara rasister vill man inte satsa på projekt som kostar pengar: mentorsprogram, snabba vägar in på arbetsmarknaden och större satsningar i förorterna. Istället går man mot billiga förbud, i detta fall av kläder - en tankegång som är lika idiotisk som antiliberal, och som framför allt understryker att alla människor är värda samma rättigheter i västvärlden, förutom de som har religioner eller kulturer vi inte vill förstå.

Emma: Jag är förvånad över att ingen försökt förbjuda slipsar. Förtrycket det representerar är oförsvarligt och det innebär ett hot mot hela samhället. Skämt åsido, det är ganska intressant att samtidigt som man diskuterar förbud mot burka går vi mot ett samhälle där barn på badstränder snart kommer att vara helt övertäckta i rädsla för snuskgubbar. Eller varför inte den gamla hederliga föreställningen att en våldtäkt kan provoceras fram pga vad nån har på sig. Spektrat på varför så många bryr sig bor i de här gränsmarkerna, inbyggt motstånd att angripa det som är fel och fokusera på symptomen. Nånstans hoppas jag att de här ytterligheterna drivs av ungefär samma människor för att förhålla dumheten till ett minimum. Men sån tur har vi väl kanske inte.

Johan: Alla som varit aktiva i ett politiskt ungdomsförbund vet att det är de symboliskt laddade debatterna som kan pågå hela natten. Burkadebatten berör två mycket laddade frågeställningar: integration och jämställdhet. Bakom detta finns den betydligt intressantare och svårare frågan om hur framtidens integration egentligen ska fungera, och som extremfall blir då burkadiskussionen intressant, inte minst för de konfliktsökande medierna.

Valet närmar sig med stormsteg! Vad säger ni om det politiska klimatet för tillfället och hur tror ni att det kommer utveckla sig fram till valdagen? Många gissar att mer inspiration kommer hämtas från USA än någonsin tidigare, att tongångarna blir vassare och personangreppen fler.

Johan: Det politiska klimatet är tämligen väl parkerat i mitten, och det är där striden lär föras under resten av valrörelsen. Den främsta USA-influensen står ju Socialdemokraterna för, men jag tror inte att det kommer att ge så mycket. Den dynamiska gräsrotsrörelse som Barack Obama surfade på har ingen motsvarighet i Sverige, och Mona Sahlins Obama-inspirerade slagord (typ S, we can) framstår mest som töntiga och ytliga. Däremot finns det en presidentvalsvinkel i bevakningen av Sahlin respektive Reinfeldt som delvis är USA-inspirerad.

Anders: "Många gissar..." Postmodernisterna skulle gladeligen studera detta som media som rapporterar om medias egen bild, en hyperrealitet. Det tycks också vara en enkel bild för tyckare att måla upp - då inte mycket talar för att det kommer bli en direkt snällare valrörelse. Men vi kommer inte komma nära USAs "vinner min motståndare, som kanske har ett barn utanför äktenskapet, kommer vi bli invaderade av ryssen"-reklamer. Istället tror jag, i brist på att Alliansen presenterar politik, det kommer bli mer larv: alla kostnader för människor döps till "skatter", mer påhopp på Mona Sahlin - och mer mobbning av Centern och deras hoppborgspolitik.

Emma:
Helt ärligt börjar det där med "ful valrörelse" likna ett önsketänkande. Regelbundet sedan årsskiftet har den där frågan dykt upp, att valrörelsen förväntas bli så ful osv. utan att det egentligen blivit så. Ett och annat dopp i dubbelmoralismens pool förväntar jag mig, det brukar ju uppstå, men jag ser inga indikationer på att det skulle bli värre än det varit tidigare? Är det för att Alliansen anlitat en amerikan som det förväntas? Vi får väl se. Beatrice Ask slog till och kallade rödgröna blocket för drogliberaler nyss, kanske är det en indikation. Som piratpartist är jag iofs rätt förhärdad av fullständigt galna uttalanden, dock, så kanske är jag inte rätt person att fråga.

Vad hoppas du upptar den politiska debatten den kommande veckan?

Emma: Jag hoppas att bloggosfären fortsätter att visionera kring informationspolitiska frågor. Jag har bjudit in både Alliansfritt och Johan Ingerö till detta så håller tummarna att de får tid och inspiration till det.

Anders: Jag ser gärna att aktionen att utestänga människor över 26 med toppbetyg och utländska studenter från vissa utbildningar lyfter en större diskussion om Alliansens fyra år av snabba "reformer", där man skippar eller ignorerar utredningar, genomför snabbt, meddelar sorgset att det är synd att en större grupp människor (som man kallar "några") hamnat i kläm, menar att det är sådant som händer och sedan tillsätter en utredning på obestämd framtid för att tysta media. Det är varken ett humant eller konstruktivt sätt att bedriva politik på.

Johan: Vi skulle behöva, men lär inte få, en yttrandefrihetsdebatt med anledning av barnporrdomen mot en översättare av japanska anime-serier. Men frågan är inte lika medialt explosiv som debatten kring exempelvis Lars Vilks.

Vilken politiker har utmärkt sig mest den gångna veckan?


Johan:
Henrik von Sydow, moderat riksdagsman, som satt ner foten mot en "mobilavgift", liknande tv-avgiften. 

Emma: Jag hoppas att bloggosfären fortsätter att visionera kring informationspolitiska frågor. Jag har bjudit in både Alliansfritt och Johan Ingerö till detta så håller tummarna att de får tid och inspiration till det.

Anders: Centerpartiets Inger Fredriksson som lanserar teorin "tigger inte barn är de inte fattiga" - samtidigt som partiet meddelar att de kommer ignorera fattiga i förorter för att rikta in sig på personer med inkomst över 400 000 kronor. Det mest gynnsamma för partiet i dagens läge vore om de helt enkelt blev bortglömda fram till valdagen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.