Onsdag 28 Sep
Stockholm

Kritik mot kvotering i Botkyrka

Sakine Madon, liberal debattör, är mycket kritisk mot chefskvoteringen i Botkyrka kommun.
1 av 2
Sakine Madon, liberal debattör, är mycket kritisk mot chefskvoteringen i Botkyrka kommun. Foto: Privat
För några år sedan ville kommunen dela ut varsin get till alla invandrarkvinnor. Sakine Madon menar att Botkyrka har en del att lära om sina invånare.
2 av 2
För några år sedan ville kommunen dela ut varsin get till alla invandrarkvinnor. Sakine Madon menar att Botkyrka har en del att lära om sina invånare. Foto:

Moderat kritik mot Botkyrka kommuns procentmål för utlandsfödda chefer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Botkyrka kommun har precis lanserat målet att 28 procent av kommunens chefer ska ha utländsk bakgrund. Nu möter målbeskrivningen moderat kritik.

Jimmy Baker är moderat kommunpolitiker och sitter i kommunstyrelsen. Han är starkt kritisk till kommunens uppsatta mål.

– Förslaget är tokigt. Det riskerar att leda till positiv särbehandling, vilket inte alls är bra.

– Våra medborgare förväntar sig en viss service från kommunen. Den blir varken bättre eller sämre beroende på etnisk bakgrund. Kompetensen måste alltid komma i första hand, säger Jimmy Baker till Nyheter24.

Även Sakine Madon, ledarskribent och krönikör på Expressen, som också har jobbat i Botkyrka kommun, förhåller sig kritisk.

– Det här är så typiskt Botkyrka kommun. Att kommunen behöver lära sig mer om sina invånare stämmer naturligtvis, vi talar trots allt om en kommun där man för inte många år sedan ville ge en get var till invandrarkvinnor. Men då är det kompetens man ska söka - inte dela upp befolkningen i etniska grupper och ägna sig åt kvotering.

Lena Hadad är HR-chef i Botkyrka Kommun. Hon menar att förslaget inte alls handlar om kvotering.

– Det handlar absolut inte om kvotering, det vill jag understryka på en gång. Det handlar om att öka produktiviteten, effektiviteten och kreativiteten. Vi vill ha en rekryteringsprocess som står fri från diskriminering.

För Nyheter24 försäkrar Lena Hadad att kompetensen även fortsättningsvis kommer stå i centrum.

– Det handlar heller inte om positiv särbehandling. Vårt uppsatta mål om att 28 procent av cheferna ska ha utländsk bakgrund står inte i motsatsförhållande till kompetens. Det är alltid kompetensen som i slutändan avgör vem som får jobbet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.