Stockholm

Kd öppnar för slopat skilsmässokrav

. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Personer som genomgår ett könsbyte måste också genomgå skilsmässa i samband med bytet. Nu öppnar kd-ledaren, socialminister Göran Hägglund, för att slopa skilsmässokravet.   


Läs mer

I dag får i genomsnitt 40 personer om året tillstånd att byta kön i folkbokförningen. En förutsättning för att tillstånd ska ges är att personerna steriliserar sig, skiljer sig om det är gifta, är svenska medborgare och 18 år fyllda.

Lagen, som infördes så tidigt som 1972, utreddes av socialstyrelsen 2007. Socialstyrelsen föreslog att kravet på sterilisering och skilsmässa ska slopas, men utredningen möttes av kritik och nu finns en ny på plats.

Till Dagens Nyheter säger nu kd-ledaren Göran Hägglund  att socialstyrelsens förslag kan bli verklighet om alliansen vinner valet.

– Det borde kunna gå att möta, säger Hägglund och hänsvisar till den nya lag som gör det möjligt för par av samma kön att vara gifta.

Däremot är det inte lika klara besked kring steriliseringskravet.

– Det är ett ingrepp mot den kroppsliga integriteten och någonting som måste omgärdas med ett tryggt och bra regelverk så att det fungerar gentemot gruppen, men också gentemot det omgivande samhället, säger Göran Hägglund till DN.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.