- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Kd öppnar för slopat skilsmässokrav

Personer som genomgår ett könsbyte måste också genomgå skilsmässa i samband med bytet. Nu öppnar kd-ledaren, socialminister Göran Hägglund, för att slopa skilsmässokravet.   


I dag får i genomsnitt 40 personer om året tillstånd att byta kön i folkbokförningen. En förutsättning för att tillstånd ska ges är att personerna steriliserar sig, skiljer sig om det är gifta, är svenska medborgare och 18 år fyllda.

Lagen, som infördes så tidigt som 1972, utreddes av socialstyrelsen 2007. Socialstyrelsen föreslog att kravet på sterilisering och skilsmässa ska slopas, men utredningen möttes av kritik och nu finns en ny på plats.

Till Dagens Nyheter säger nu kd-ledaren Göran Hägglund  att socialstyrelsens förslag kan bli verklighet om alliansen vinner valet.

– Det borde kunna gå att möta, säger Hägglund och hänsvisar till den nya lag som gör det möjligt för par av samma kön att vara gifta.

Däremot är det inte lika klara besked kring steriliseringskravet.

– Det är ett ingrepp mot den kroppsliga integriteten och någonting som måste omgärdas med ett tryggt och bra regelverk så att det fungerar gentemot gruppen, men också gentemot det omgivande samhället, säger Göran Hägglund till DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.